”Tratamentul diabetului zaharat poate varia în funcție de tipul și severitatea bolii, dar în general, scopul principal al tratamentului este menținerea nivelurilor de glucoză din sânge în limite normale pentru a preveni complicațiile pe termen lung. Există două metode principale de tratament pentru diabet: medicamentele orale și insulina” ne-a explicat conf. dr. Anca Pantea Stoian, în interviul acordat echipei Rodiabet.

Despre diferențele dintre cele două tipuri de tratament, modul de administrare și cum putem preveni apariția complicațiilor în diabet puteți citi în materialul de mai jos.

Medicamente orale vs Insulină 

Medicamentele orale pentru diabet acționează în principal prin:

    • Stimularea pancreasului pentru a produce mai multă insulină,
    • Creșterea sensibilității celulelor la insulină, permițându-le să absoarbă glucoza mai eficient din sânge,
    • Reducerea eliberării de glucoză din ficat în sânge.

De obicei acestea sunt prescrise pentru persoanele cu diabet de tip 2 și uneori pentru cele cu diabet gestațional si contraindicate la pacientii cu diabet de tip 1.

Medicamentele orale sunt de obicei luate sub formă de pastile sau capsule și sunt administrate o dată sau de două ori pe zi, în funcție de medicament și prescripția medicală.

”Există și tratamente moderne, injectabile, care fac parte dintr-o clasă numită cea a incretinelor (liraglutide, dulaglutide, semaglutida, tirzepatida, retatrutida). Acestea nu sunt considerate ca fiind parte din clasa terapiei cu insulină și au beneficii atât metabolice cât și extrametabolice, reglând atât valorile glicemiilor a-jeun cât și a celor post prandiale, dar și a factorilor de risc cardiovasculari (au calitatea de a scădea tensiunea arterială sistolică), normalizează LDL colesterolul și nivelul trigliceridelor, reduc greutatea corporală , inflamația și ateroscleroza” ne-a explicat conf. dr. Anca Pante Stoian.

Tratamentul cu insulină are un cu totul alt mod de acțiune.

Insulina este un hormon esențial pentru reglarea nivelurilor de glucoză în sânge. Tratamentul cu insulină implică administrarea acestui hormon prin injecție subcutanată, deoarece persoanele cu diabet de tip 1 nu produc insulină sau produc cantități insuficiente. Și unele persoane cu diabet de tip 2 pot necesita, de asemenea, insulină, administrată în anumite situații.

Insulina este utilizată în principal pentru tratamentul diabetului de tip 1, dar și în diabetul de tip 2 în cazurile în care medicamentele orale nu reușesc să controleze suficient nivelurile de glucoză.

Insulina este administrată de obicei prin injecții subcutanate, iar frecvența și doza depind de nevoile individuale ale pacientului și de recomandările medicului.

Diferențe între cele două tipuri de tratament

Cele două tipuri de tratament diferă prin următoarele:

  1. Mecanism de acțiune: Medicamentele orale acționează în principal prin creșterea producției de insulină sau a sensibilității la insulină, în timp ce insulina suplimentează direct lipsa de insulină.
  2. Forma de administrare: Medicamentele orale sunt luate sub formă de pastile sau capsule, în timp ce insulina este administrată prin injecții subcutanate.
  3. Indicații specifice: Tratamentul cu medicamente orale este de obicei preferat în diabetul de tip 2, în timp ce insulina este adesea necesară în diabetul de tip 1 și în unele cazuri severe de diabet de tip 2.
  4. Controlul nivelului de glucoză: Insulina oferă un control mai direct și mai rapid al nivelurilor de glucoză în sânge în comparație cu medicamentele orale.

Concluzie

Este important ca tratamentul să fie individualizat pentru fiecare pacient în parte, în funcție de caracteristicile bolii, nevoile și toleranța la medicamente a pacientului. De aceea, consultarea regulată a unui medic specialist în diabet este esențială pentru a stabili cel mai potrivit plan de tratament” atrage atenția conf. dr. Anca Pantea Stoian, în finalul interviului.