”Suntem norocoși pentru că avem la dispoziție foarte multe dispozitive. Avem la dispoziție tehnologie, dar și medicamente inovative și mă bucur foarte mult de faptul că le avem în România prin programul național de diabet”. Așa a început intervenția Cristinei Petruț, psihiolog, vicepreședinte FADR dar și persoană cu diabet de tip 1 în cadrul întâlnirii dedicate marcării centenarului insulinei, ”INSULINA 100: Călătoria, Moștenirea și Drumul înainte”. Întâlnirea a avut loc luni, 20 decembrie 2021 și este parte a unui proiect special dezvoltat pentru a marca 100 de ani de la momentul descoperirii insulinei, în anul 1921, fiind organizată de comunitatea Rodiabet în parteneriat cu comunitatea asociațiilor de pacienți – Caspa.ro.

”Sunt prima persoană din România căreia i-a fost montată o pompă de insulină, la Cluj, în urmă cu aproape 20 de ani și voi fi veșnic recunoscătoare pentru asta. La început diabetul a fost o provocare, mai ales atunci când nu aveam glucometru și ne făceam glicemiile cu acele de la seringă. Însă m-am bucurat,  pas cu pas, când am văzut tehnologia nou apărută. La început a fost pompa de insulină dar și noile clase de insulină. Au urmat noile sisteme de pompe, sistemele de monitorizare continuă a glicemiei, lucruri care ne ajută să ne controlăm mai bine diabetul”, a povestit Cristina Petruț experiența sa de persoană cu diabet.

Tehnologia nu este suficientă

Despre importanța educației și a echipei multidisciplicare care să se ocupe de persoana cu diabet ne-a vorbit Cristina în cadrul aceluiași webinar.

”Bineînțeles că în momentul în care primim niște unelte care ne ajută în gestionarea diabetului, nu înseamnă că problema este rezolvată. Ba chiar este departe de a fi rezolvată, pentru că avem nevoie de sprijin și o colaborare foarte bună cu medicul nostru diabetolog, avem nevoie de educație continuă, avem nevoie de susținerea unei echipe multidisciplinare. În plus, avem nevoie de ajutorul psihologului, și nu spun asta pentru că asta îmi este profesia, ci pentru că văd în practica mea în fiecare zi nevoia pe care o au persoanele cu care lucrez înspre a fi ajutați”.

Presiunea pe care o resimt în fiecare zi persoanele cu diabet are efecte importante asupra calității vieții acestora și asupra stării lor psihice. ”Ne luptăm în fiecare zi cu alegeri, ne luptăm cu tot ceea ce înseamnă glicemii mari și mici. Ni se întâmplă poate în timpul unui examen sau atunci când avem un eveniment important în viața noastră, sau poate într-o zi în care vrem să ne relaxăm și să ne simțim bine. Și nu putem, pentru că aveam hipoglicemie sau hiperglicemie. Trebuie să vedem modul în care schimbăm de fapt perspectivele în așa fel încât să putem să ne acceptăm starea de sănătate, să ne acceptăm modificările stilului de viață și totodată, să implementăm tot ce înseamnă comportamentele de management ale diabetului”, susține Cristina Petruț.

Rolul asociațiilor de pacienți: să vină în sprjinul persoanelor cu diabet

Cristina Petruț a vorbit și despre rolul asociațiilor de pacienți în managementul diabetului, despre acțiunile și implicarea lor. Cristina este Vicepreședinte a Federației Asociațiilor Diabeticilor din România, fiind implicată în numeroase proiecte educaționale și de informare a persoanelor cu diabet.

”Asociațiile de diabet au toată aprecierea mea, pentru faptul că încearcă, dincolo de modificarea politicilor de sănătate, dincolo de a lupta pentru îmbunătățirea programului național de diabet, să facă proiecte de conștientizare, de educație în diabet, de prevenție a tot ce înseamnă diabetul de tip 2 sau complicațiile diabetului și foarte multe alte proiecte. Și îmi place ingeniozitatea fiecăruia”, a declarat Cristina Petruț în finalul intervenției sale.

DESPRE PROGRAMUL INSULINA 100: CĂLĂTORIA, MOȘTENIREA ȘI DRUMUL ÎNAINTE

Anul 2021 marchează centenarul descoperirii insulinei, considerată una dintre cele mai mari realizări medicale din toate timpurile, care continuă să salveze milioane de vieţi în întreaga lume. Pentru a marca acest moment și a pune în evidență drumul și progresul înregistrate din acel punct până în 2021 alături de provocările pe care viitorul le dezvăluie, comunitatea RoDiabet organizează o serie de 10 întâlniri în parteneriat cu diverse comunități dezvoltate de Oameni și Companii. Întâlnirea din 20 decembrie a fost proiectul comun RoDiabet – Caspa.ro, fiind dedicată asociațiilor de pacienți și persoanelor cu diabet. Susțin acest proiect educațional partenerii Novo NordiskRegina MariaAlliance Healthcare și Farmaciile Alphega.

RoDiabet și Caspa.ro sunt comunități administrate de Oameni și Companii. Oameni și Companii – OSC este un ecosistem avansat de marketing care integrează peste 130 comunități business și profesionale și 35 de platforme digitale proprii asociate acestor comunități. Toate comunitățile OSC: aici. Toate platformele OSC: aici. Portofoliul OSC: aici.