”Cea mai mare importanță o are familia, pentru că pacientul cu diabet nu trăiește singur și de aceea este esențial ca și cei din jurul său să înțeleagă diabetul”, a susținut Prof. Dr. Doina Catrinoiu, Universitatea Ovidius din Constanța la ultima întâlnire RoDiabet – Ora Pacientului din decembrie 2021. 

Mie, ca medic, îmi este mult mai ușor atunci când am sprijinul familiei. Îmi pare rău că, în ultima perioadă, din cauza pandemiei, camera de educație nu a mai fost folosită, dar sper ca activitatea noastra de educatie in diabet sa fie reluata cât de curând. Acolo era un loc unde ne întâlneam cu pacientul și cu membrii familiei lui, pentru că nu poți explica unui pacient ce trebuie să facă cu viața lui, fără familie”, a continuat să explice prof. dr. Doina Catrinoiu importanța familiei și implicării membrilor acestora în managementul diabetului.

Situații dificile medic-pacient sau medic-familie

”Cred că o persoană cu diabet are nevoie de familia de acasă, care este esențială, are nevoie de familia socială, de prieteni și de oamenii care îi sunt apropiați și, nu în ultimul rând, are nevoie de familia medicală, cu care se întâlnește foarte frecvent”, este de părere prof. dr. Doina Catrinoiu.

Aceasta a vorbit și despre situațiile mai puțin placute, în care familia poate deveni o barieră în gestionarea corectă a diabetului, în care implicarea excesivă sau dimpotrivă, lipsa de implicare a membrilor familiei pot avea efecte nocive asupra managementului diabetului la tineri sau bătrâni.

”Sunt și situații nefericite, când familia reprezintă o barieră, când părinții refuză să accepte boala copilului, refuză să-l sprijine în decizii. Noi medicii nu renunțăm niciun moment la încercarea de a schimba această atitudine și este nevoie de ceva mai multă energie, dar nimic nu este prea mult atunci când vrei să câștigi familia de partea ta. Bucuria mea este că, în general, comunicăm bine cu familiile și de fiecare dată caut motivația pentru a aduce pacientul și familia lui alături de mine”, susține prof. dr. Doina Catrinoiu.

Educația continuă și personalizată este esențială

Prof. Dr. Doina Catrinoiu a vorbit și despre dificultatea acceptării diagnosticului de diabet și rolul familiei sociale în susținerea persoanelor cu diabet.

”Sunt foarte multe persoane adulte care se comportă ca niște copii atunci când află că au diabet și care care nu primesc bine vestea aceasta. Unele au alături pe cineva cu care să conviețuiască și să se simtă în siguranță, dar alții sunt singuri iar diagnosticul de diabet îi sperie foarte tare. De aceea cred că în managementul diabetului educația este extrem de importantă și trebuie să fie personalizată. Este foarte dificil să faci toate lucrurile acestea într-o singură consultație. Știm bine că informațiile sunt foarte multe, pacienți sunt bulversați și înțeleg doar o mică parte din ceea ce le spunem la prima întâlnire. De aceea  întâlnirile repetate și educația continuă pot fi de mare ajutor pacientului”, este de părere prof. dr. Catrinoiu.

Educația și evaluarea persoanelor cu diabet nu poate fi realizată doar de către medicul diabetolog. Este vitală echipa multidisiciplinară, din care nu trebuie să lipsească psihologul, care din păcate apare rar în aceste echipe.

”Ceea ce ne lipsește este psihologul, pe care eu îl doresc să fie foarte aproape de noi și sper ca la un moment dat să se întâmple asta în mod generalizat, în toate echipele medicale care îngrijesc persoane cu diabet”, a declarat prof. dr. Doina Catrinoiu în închierea intervenției sale la webinarul Ora Pacientului RoDiabet din 9 decembrie 2021.

Despre Ora Pacientului RoDiabet

Ora Pacientului RoDiabet este o inițiativă a Platformei RoDiabet dezvoltată din mai 2020 cu susținerea partenerilor: Alliance Healthcare România, Alphega FarmacieAstra ZenecaBoehringer Ingelheim, Dahna, LiamedMedtronic, Novo Nordisk.  

Întâlnirile lunare RoDiabet Ora Pacientului sunt dedicate tuturor persoanelor care trăiesc cu diabet și familiilor acestora, abordând teme care să ușureze gestionarea acestei maladii și care să răspundă întrebărilor persoanelor cu diabet, precum: gestionarea corectă a diabetul în timpul pandemiei și pregătirea de ieșirea din izolare, ce este și cum controlăm hipoglicemia, obezitatea și diabetul, piciorul diabetic sau tehnologii și aplicații în sprijinul persoanelor cu diabet.

RoDiabet este o comunitate administrată de Oameni și Companii. Oameni și Companii-OSC oferă soluții de marketing utilizând un ecosistem propriu de +100 comunități business sau profesionale si platforme digitale asociate. O listă cu aceste platforme puteți vedea aici. O listă de comunități, aici