În urma unui studiu efectuat între 2004 și 2017, de cercetătorii de la Joslin Diabetes Center, în rândul femeilor din America cu diabet zaharat de tip 1, s-a descoperit că procentul de femei însărcinate și cu o creștere în greutate în exces în timpul sarcinii, precum și utilizarea pompelor de insulină și a CGM-urilor, a crescut semnificativ, în timp ce prevalența nefropatiei a scăzut dramatic la zero.

Mai mult, cercetarea evidențiază o tendință către obezitatea crescută înainte de sarcină, dar procentul de copii născuți cu o greutate mare a rămas același.

Potrivit Centrelor de control și prevenire a bolilor (CDC), procentul de femei cu diabet zaharat de tip 1 înainte de sarcină a urcat aproape cu 40% în ultimele două decenii.

„Inițial, obiectivul nostru a fost să analizăm de ce femeile cu diabet zaharat de tip 1 nasc copii cu o greutate mare la naștere și pentru a determina dacă prevalența bebelușilor născuți cu greutate peste limită s-a schimbat de-a lungul anilor în populația noastră”, spune Florence Brown, MD, coautor al studiului.

Pentru acest studiu, cercetătorii au analizat datele privind tratamentul, nașterea și greutatea nou-născuților, precum și nivelul de glucoză al mamei, creșterea în greutate gestațională, dar și alți factori materni care au impact asupra sarcinii.

Pacientele au fost împărțite în trei grupuri, pe baza datelor când trebuiai să nască: 2004-2008, 2009 – 2012 și din 2013 până în 2017. Cercetătorii au comparat apoi modificările în aceste perioade de timp.

Rezultatele studiului:

  • Nivelurile de hemoglobină glicozilată (A1c) ale mamelor au rămas constante în fiecare trimestru de sarcină, pe întreaga perioadă de studiu.
  • Prevalența nefropatiei diabetice a scăzut dramatic, scăzând de la 4,8% în 2004-2008 la 0% în 2013-2017.
  • Procentul de mame cu creștere excesivă în greutate gestațională a crescut cu aproximativ 10% în perioada 2004-2008 și 2013-2017.
  • Durata sarcinii a crescut ușor în timp, iar numărul nașterilor naturale a crescut de la aproximativ 21% în primii ani ai studiului la 29% în anii următori. Prevalența bebelușilor născuți cu greutate mare a rămas la fel de mare pe parcursul perioadei de studiu.
  • Utilizarea pompelor de insulină a crescut cu aproximativ 23% între 2004 și 2017.

Utilizarea CGM a crescut de la nicio utilizare la începutul studiului la aproape 40% în ultimii ani ai studiului. Următorul studiu va analiza diferențele la femeile care folosesc pompe de insulină și CGM-uri și modul în care acestea folosesc la controlul diabetului în timpul sarcinii.

“Aceste descoperiri sunt importante pentru că sunt un pas înainte pentru următoarea noastră analiză. Aceasta este prima dată când am reușit să identificăm indicii cu privire la factorii care pot fi asociați cu greutatea mare la naștere, cum ar fi IMC matern, creșterea în greutate a mamelor și nivelurile de hemoglobină glicolizată (A1c)”, conchide Florence Brown.

Cercetarea a fost publicată online de către Journal of Perinatology.

Sursa: https://medicalxpress.com/news/2020-07-trends-pregnancy-related-outcomes-american-women.html