Boală cronică de rinichi este deseori asociată cu diabetul zaharat de tip 2, iar această asociere complică tabloul clinic. 6 din 10 pacienți cu diabet zaharat pot dezvolta boală cronică de rinichi.

„Am în experiența mea pacienți pe care i-am tratat din timp. Avem o foarte bună experiență cu pacienți care au rămas practic în stadiul respectiv și aproape nu au mai avansat sau rata lor de progresie a fost minimizată. În momentul de față suntem într-o schimbare extrem de favorabilă și de aceea vedeți și focusul pe boala cronică de rinichi. Focusul în Ziua Mondială a Rinichiului este în a face “punți” în diagnostic între principalii actori și, ultimul element, în utilizarea unor tratamente eficiente. Pentru prima dată avem tratamente eficiente pentru stoparea sau reducerea masivă a progresiei bolii cronice de rinichi”, explică Prof. Univ. Dr. Adrian Covic.

“Actuală campanie legată de Ziua Mondială a Rinichiului din anul acesta are ca element de focus, element principal, faptul că trebuie să realizăm o punte care să reunească prăpastia dintre cunoștințe și modul în care boala renală cronică este percepută de toată lumea: autorități, public, pacienți, chiar și colegi medici. Și trebuie să construim această punte între diferitele entități”, completează Prof. Dr. Adrian Covic, Președinte al Societății Române de Nefrologie, 2019-2022.