Boala cronică de rinichi reprezintă o problemă de sănătate publică globală extrem de gravă, insuficient cunoscută și până de curând subestimată. În țara noastră, aproximativ 10 procente din populație trăiesc cu o boală cronică de rinichi. Profesor Universitar Doctor Ina Kacso, Președinte Societatea Română de Nefrologie, discută în articol despre importanța prevenției și a depistării în stadii incipiente ale semnelor bolii.

Boala de rinichi nu doare în stadii timpurii, iar depistarea la timp salvează vieți

“Putem să comparăm boala cronică de rinichi cu o mașină care vine noaptea către dumneavoastră cu farurile stinse și, dacă vreți, o putem face și mașină electrică, că nici nu o auzim. Ne dăm seama de prezența ei, de prezența pericolului doar când impactul este iminent și de aceea este foarte importat să aruncăm noi propria lumină asupra pericolului reprezentat de boala cronică de rinichi și asta se face prin evaluări care nu sunt deloc complicate și pe care trebuie să le facem din timp”, a declarat Doctor Ina Kacso, Președinte Societatea Română de Nefrologie.

Pentru că boala cronică de rinichi nu prezintă simptome în stadii timpurii, numeroase cazuri rămân fără diagnostic. Doar 1 din 10 persoane cu boală cronică de rinichi este diagnosticată în timp util. Funcția renală se pierde treptat, ducând la progresia bolii și chiar la deces.

Profesor Universitar Doctor Ina Kacso: Majoritatea pacienților cu boală cronică de rinichi, dacă și-au pierdut din masa de nefroni, vor suferi această evoluție progresivă spre stadii mai avansate.

Pe parcursul acestei evoluții apar și alte probleme, complicații din partea altor organe și sisteme, cum ar fi anemia sau bolile osoase și, mai ales, se instalează alte probleme, comorbidități, cum ar fi problemele cardiovasculare. Este, dacă vreți ca un efect de domino.

Odată ce s-a pornit efectul acesta, lucrurile se agravează din ce în ce mai mult. Pacienții cu boală cronică de rinichi, din această cauză, au o mortalitate mai mare și o speranță de viață mai mică.

Importanța screening-ului și diagnosticarea utilizând teste simple de laborator pentru viața pacienților

Profesor Universitar Doctor Ina Kacso: Prima evaluare se bazează pe o analiză de sânge, care se numește creatinină – iar pe baza ei se calculează o cifră care reflectă funcția rinichilor și o analiză de urină unde determinăm proteinele, albuminele, excreția de proteină anormală, prin raportul albuminei pe creatinina urinară. În plus, mai facem un examen de urină și alte elemente patologice.

Există speranță pentru pacienții cu boală cronică de rinichi

Profesor Universitar Doctor Ina Kacso: Cu cât le prescriem mai precoce în evoluția bolii, cu atât efectele protective pot să fie mai importante și, de aceea, este foarte important să diagnosticăm precoce boala cronică de rinichi în această evoluție. Din păcate, lucrul acesta nu se întâmplă în practică

Doar 1 din 10 persoane cu boala cronică de rinichi este diagnosticată și acest lucru nu este suficient: așa cum mulți dintre noi știm dacă avem sau nu tensiune, ar trebui să știm dacă avem sau nu boală cronică de rinichi. Din păcate, chiar și în stadii avansate ale bolii cronice de rinichi, doar 2 din 3 persoane sunt diagnosticate.

În diagnosticul pacientului cu boala cronică de rinichi este necesară o cooperare interdisciplinară, adică inițiativa poate veni de la medicul de familie care urmărește pacientul în mod sistematic și, dacă se încadrează la risc pentru boala cronică de rinichi, demarează aceste investigații pe care vi le-am enumerat și de la colegii noștri cardiologi sau de la colegii diabetologi, care sistematic evaluează cel puțin anual pacienții cu diabet pentru existența nefropatiei diabetice și bineînțeles, de la colegi de alte specialități.

Dacă se diagnostichează din timp boala cronică de rinichi, putem să aplicăm aceste măsuri, despre care v-am spus, de încetinire a progresiei, putem să evaluăm complicațiile care apar și să le tratăm din timp, astfel încât să nu aibă un impact asupra calității vieții pacientului. În plus, putem să evaluăm comorbiditățile, cum ar fi afectarea cardiovasculară care derivă din boala cronică de rinichi. Acestea toate ameliorează speranța de viață a pacienților.

10 martie – Ziua Mondială a Rinichiului, sub deviza “Rinichi sănătoși pentru toți”

“Ca să ajungem la acest deziderat, fiecare trebuie să facă un pas din poziția în care este: noi, medicii specialiști, dar și pacienții trebuie să aibă inițiativa, să crească conștientizarea și eventual să-și pună întrebările necesare și să facă demersurile necesare pentru situația în care se află în grupele de risc. Să se facă evaluările care sunt adecvate, astfel încât să contribuim cu toții la un diagnostic mai precoce și un tratament al bolii cronice de rinichi”, a concluzionat Profesor Universitar Doctor Ina Kacso, Președinte Societatea Română de Nefrologie.

Material preluat de la Societatea Română de Nefrologie.