Diagnosticul de cancer pancreatic este un diagnostic extrem de greu, dificil de comunicat pacientului. Aceasta este una dintre ideile principale, susținute în cadrul webinar-ului Provocări și soluții în tratamentul tumorilor pancreatice”, desfășurat joi, 27 iulie, ora 15:00.

Cei doi invitați, dr. Radu Dumitru și dr. Cezar Stroescu, au discutat despre: importanța diagnosticului, structura echipei multidisciplinare și perioada postoperarie.

Una dintre cele mai importante părți ale medicinei este cea de diagnostic.

Este o patologie care afectează destul de mulți oameni și nu foarte mulți dintre ei au acces la diagnostic și tratament. Diagnosticul de cancer pancreatic este un diagnostic extrem de greu, dificil de comunicat pacientului. Prognosticul s-a îmbunătățit foarte mult datorită tehnicilor chirurgicale.”, explică dr. Radu Dumitru, medic primar radiologie și imagistică medicală, Nord-Grupul Medical Provita.

Consider că una dintre cele mai importante părți ale medicinei este cea de diagnostic fără de care tratamentul nu poate fi făcut corect.” spune dr. Cezar Stroescu.

Rezecțiile tumorilor pancreatice, și anume adenocarcinoamelor, reprezintă 85% din totalul tumorilor de pancreas și constituie o mare problemă de sănătate publică în toată lumea.”

Pornind de la această afirmație, Dr. Cezar Stroescu, medic primar chirurgie generală, Nord-Grupul Medical Provita, a menționat una dintre problemele cu care se confruntă pacientul:

Problema majoră a pacientului cu tumoră de pancreas după o rezecție, o reprezintă pancreatita acută și din acest motiv colaborarea cu radiologul și gastroenterologul este esențială pentru că tot ce se întâmplă în burta pacientului după acest episod de pancreatită face ca o intervenție chirurgicală să-i dăuneze acestuia.”

Echipa multidisciplinară poate oferi rezultate excelente

Într-o anumită ecuație, cu un anumit tip de echipă multidisciplinară, rezultatele pot fi excelente. […] Chirurgii trebuie să fie strâns legați de radiolog și de gastroenterolog pentru rezolvarea complicațiilor nonchirurgicale apărute postoperatorii”, explică dr. Cezar Stroescu.

Dr. Radu Dumitru a realizat o scurtă prezentare a structurii echipei multidisciplinare de la Nord-Grupul Medical Provita, menționând următoarele specialități: radiologie, chirurgie, gastroenterologie, anatomie patologică, anestezie și oncologie.

Radiologii au început să se nișeze pe niște zone și în Nord-Grupul Medical Provita; au reușit să coaguleze medici care încep să se specializeze pe hepatobiliar și deja au experiență pe această zonă. Echipa de gastroenterologie are un istoric foarte bun de tratament al tumorilor de pancreas și foarte important este faptul că această echipă poate face ablații termice – o metodă de viitor. Anesteziștii trebuie să fie antrenați pentru a susține acest tip de intervenție complicată”, susține dr. Radu Dumitru.

 Dr. Cezar Stroescu și Dr. Radu Dumitru activează în cadrul Nord-Grupul Medical Provita.

Webinarul Provocări și soluții actuale în tratamentul tumorilor pancreatice a fost organizat în cadrul platformei EventsOnline.ro, cu suportul Nord-Grupul Medical Provita.

EventsOnline.ro este un produs Oameni și Companii.