În perioada 14-15 aprilie 2022 se va desfășura Conferința Națională NefroDiabProf. Dr. Adrian CovicPreședinte al Societății Române de Nefrologie, 2019-2022, a acordat un interviu pentru portalurile RoDiabet.ro și Nefrologia.ro, în care a vorbit despre temele care voi fi dezbătute în cadrul conferinței.

”Prima temă cheie va fi cea legată de noua medicație, noua clasă de medicație, mai exact inhibitorii de SGLT2, cu studii de la dapagliflozină, iar noutatea va fi de la empagliflozină. Acestea vor fi noutățile legate de tratamentul diabetului și abordarea lui”, declară Prof. Dr. Adrian Covic.

”Apoi va fi discutată această patologie într-un context Cardio-Renal-Metabolic, deoarece pacientul are o afectarea metabolică, diabetul, dar are și probleme cardiovasculare și renale.”

Potrivit reputalului specialist nefrolog, partea cardiovasculară va fi foarte mult discutată pentru că pacienții diabetici au morbiditate și mortalitate cardio-renală foarte ridicată: ”De asemenea, va fi discutat modul de abordare a acestui pacient și dorim să fie în continuare un semnal de alarmă foarte important a acestui tip de pacient care devine din ce în ce mai prevalent într-o societate modernă.”

În cadrul Conferinței NEFRODIAB 2022 vor fi discutate 3 teme importante:

  1. Noutăți terapeutice
  2. Abordări de morbiditate și mortalitate general cardiorenală
  3. Conștienzarea prevalenței și incidenței acestei patologii

Boala de rinichi și diabetul se stimulează reciproc, negativ

”Boala de rinichi apare foarte frecvent și este cea mai frecventă complicație a diabetului, alături de hipertensiunea arterială. Aceste afecțiuni se stimulează reciproc negativ, când apare boala de rinichi și diabetul concomitent starea pacientului devine mult mai severă”, explică profesorul universitar.

Prevenția și diagnosticarea timpurie, unul dintre subiectele discutate la NefroDiab 2022

”Acest subiect va discutat la congres, este o inițiativă de a se face un screening precoce privind bilanțul funcției renale cu GFR-ul (rata filtrării glomerulare estimate) și cu sumarul de urină cu proteinuria. Dacă vom evidenția precoce o astfel de categorie de bolnavi, cu ajutorul noilor tratamente se pare că, pentru prima data, putem preveni evoluția nefastă a bolii de rinichi”, evidențiază Prof. Dr. Adrian Covic.

Un management optim al bolii renale cronice diabetice implică o activitate în echipă

Prof. Dr. Adrian Covic subliniază faptul că managementul optim al bolii renale cronice implică o activitate în echipă: ”Este o activitate în echipă, iar managementul optim abia se definește și cred că o bună urmărire este legată de noile tratamente care, aș îndrăzni să spun, sunt revoluționare, cum ar fi inhibitorii de SGLT2 și unii agoniști de GLP.”