Te bucuri de Sărbători, cu familia, cu prietenii și cu un nou amic, Moderația. Moderație înseamnă că vei gusta din orice aliment te atrage, totul este permis, dar în cantități care nu îți fac rău. Așadar poți alege de pe masa de Paște și pască și miel și cozonac, dar să nu uităm că e primăvară și o mulțime de legume proaspete în piață așteaptă să profităm de ele.

Este unul din sfaturile oferite de Dr. Delia Reurean Pintilei, medic primar în Diabet, Nutriţie și Boli Metabolice și Director medical Centrul Medical Consultmed, în cadrul celei mai recente ediții Ora Pacientului RoDiabet, de pe 21 aprilie, dedicată alimentației în perioada Sărbătorilor de Paște.

“Este mai ușor decât credeți și mai ieftin să te alimentezi sănătos, de asemenea mediul online este foarte ofertant prin rețete și idei inedite care ne pot ajuta să evităm monotonia și să câștigăm varietate în alegerile alimentare. În perioada sărbătorilor, fie că sunt cele de iarnă sau cele pascale, serviciile medicale de urgență se confruntă cu un număr mai mare de prezentări pentru reacții pancreatice. De asemenea pacienții apelează medicul de familie sau o altă specialitate pentru probleme digestive. Organismul celor care postesc nu este pregătit pentru o cantitate atât de mare și atât de bruscă de asocieri ce se găsesc în preparatele pentru masa de Paște. Vă ofer câteva exemple: ouăle, cu mult colesterol, carnea de miel, de asemenea, salata boeuf cu maioneza, pâine caldă și alcool; și uneori apar problemele. Este bine să consumăm cu moderație din toate bunătățile pentru a evita apariția altor complicații. Și persoanele sănătoase, fără nici un fel de suferință sau medicație cronică se pot întâlni cu aceste reacții”, a declarat medicul specialist diabetolog.

Discutând despre persoanele cu diabet,  Dr. Delia Reurean Pintilei a precizat că: unei persoane cu diabet îi poate fi mai greu în perioada sărbătorilor; de exemplu în vizite: atunci când totul este apetisant, glicemia de dimineață a fost mare, presiunea din partea gazdei de a gusta din toate nu poate fi neglijată iar persoanele din jur te invită și ele să le fii alături la masă. Ce este de făcut: glucometrul și stiloul de insulină este întotdeauna cu persoana cu diabet și lucrurile au întotdeauna rezolvare. Totul este să întrebi medical tău cum faci față unei mese prelungite și cum estimezi carbohidrații și dozele de insulină necesare.

“Nu trebuie să uităm de ideea de corecție cu doze mici de insulină rapidă. Acestea sunt administrate pentru a anticipa și a regla glicemia mare ce poate apărea. În general, pentru o persoană normoponderală, corecția cu o unitate de insulină rapidă reduce glicemia cu 50 mg/dl în medie, iar la persoanele cu supragreutate o unitate de insulină rapidă poate să reducă cu 35, 25 sau 15 mg/dl, iar în acest caz sfatul este să se facă o mică corecție în funcție de aceste calcule și să se țină cont și de doza de insulină administrată anterior”, a arătat Directorul medical al Centrului Medical Consultmed. Și întotdeauna întreabă medicul care dintre valorile menționate mai sus este pentru tine și chiar fă-ți strategia înainte.

Dr. Delia Reurean Pintilei mai spune că o persoană cu diabet și injecții multiple de insulină nu trebuie să uite de aceste corecții în această perioadă, deoarece acestea sunt realmente salvatoare. Precizează că: “Moderația este însă alături de noi permanent, și în ceea ce privește corecțiile cu insulină rapidă: trebuie să păstrăm în atenție să nu se administreze la fiecare oră câte 5 unități, pentru că atunci se poate ajunge la suprapunerea acțiunii insulinei injectată frecvent si apare hipoglicemia. Insulina rapidă are acțiune de 3-4 ore și dacă este nevoie corecțiile se fac la 2 ore. Și incă o data, faceți strategia dinainte, ca în orice fel de situație mai puțin obișnuită și gândiți ca un pancreas”.

Întrebată dacă uleiul conține colesterol și ce tip de ulei este bine să consumăm în alimentația zilnică, Dr. Delia Reurean Pintilei a menționat: “Uleiurile nu pot conține colesterol, colesterolul este apanajul organismelor vii. Deci nici un ulei nu conține colesterol, dar anumite uleiuri conțin grăsimi saturate și duc la creșterea colesterolului în sânge crescând riscul de evenimente cardiovasculare.  Exemple de uleiuri al căror consum trebuie limitat, atenție nu absolut exclus din alimentație (și din nou moderație) sunt uleiul de palmier, untul de cacao, ulei de cocos. Uleiul de avocado poate fi folosit la temperaturi mari, dar este puțin cunoscut la noi și fiind neobișnuit, riscă să fie evitat. Ce putem găsi și la noi în magazine ușor și la un preț bun este uleiul de rapiță. Sunt convinsă că l-ați observat și de asemenea se găsește în amestec cu ulei de floarea soarelui. Este excelent și pentru gătit, și este favorizat datorită raportului optimizat al acizilor grași omega-3- omega-6, iar pentru salate putem opta pentru vedeta deja cunoscută – uleiul de măsline. Uleiul de floarea soarelui, pe care îl utilizăm în mod tradițional la gătit, a fost citat ca fiind proinflamator datorită cantității crescute de acizi grași omega-6 dacă este consumat în exces. Îl putem înlocui cu uleiul de turte de măsline, cu uleiul de rapiță sau uleiul de cânepă.”