Aceasta a fost concluzia dezbaterii profesionale Ora Specialistului Rodiabet, organizată în 14 iunie 2023. Cei trei invitați speciali ai întâlnirii, conf. dr. Anca Pantea Stoian, dr. Delia Reurean Pintilei și prof. dr. Bogdan Timar, au vorbit despre avantajele sistemelor inovatoare de gestionare a diabetului, cum sunt cele de livrare a insulinei în buclă închisă și au arătat că rolul și intervenția medicilor sunt extrem de importante.

E foarte important să utilizăm asemenea dispozitive și să ne familiarizăm cu ele. Lucrând în dinamică cu asemenea instrumente, cu siguranță deprindem cu toții acele abilități necesare utilizării lor și vom căpăta mai multă încredere. Cred că este foarte important să insuflăm această încredere și pacienților noștri” a declarat prof. dr. Bogdan Timar în cadrul dezbaterii.

Estimările celor prezenți sugerează că în următorii ani, o majoritate covârșitoare se va poziționa în direcția utilizării unor asemenea dispozitive. Inclusiv sistemele de sănătate vor conștientiza că, deși vorbim de o investiție inițială, care poate fi văzută drept una importantă, cu siguranță pe termen lung această investiție va fi de fapt o economie, prin avantajele aduse de utilizarea acestor sisteme și prin prisma reintegrării acestor pacienți. 

 

Conferențiarul Dr. Anca Pantea Stoian, de la Universitatea de Medicină și Farmacie ”Carol Davila” București, a subliniat impactul pozitiv al sistemului AHCL asupra controlului glicemic și progresele semnificative aduse în gestionarea diabetului. Ea a declarat: “Avem acum la dispoziție un dispozitiv inovator, care ne permite să oferim pacienților un control mai bun al glicemiei și să reducem riscul de complicații. Acest sistem a demonstrat că are o capacitate net superioară de a menține glicemia în intervalul țintă în proporție de aproape 80% din timp și cu riscuri foarte mici de hipoglicemie.

 

Dr. Delia Pintilei Reurean, Medic primar în Diabet, Nutriție, Boli Metabolice la Consultmed, a subliniat importanța comunicării constante între pacient și sistemul AHCL. Ea a precizat: “Interacțiunea cu acest sistem este extrem de facilă, dar rămâne necesară comunicarea între dispozitiv cu utilizator:  este esențial ca pacientul să furnizeze în mod corect informațiile solicitate de sistem, cum ar fi glicemia din sânge capilar. Astfel, sistemul va funcționa în mod optim, asigurându-i pacientului un control glicemic adecvat.

 

Ora Specialistului Rodiabet – Ediția 6 a demonstrat că inovațiile aduse de sistemele AHCL reprezintă un pas semnificativ înainte în tratamentul diabetului de tip 1. Prin adoptarea acestor tehnologii inovatoare și prin încrederea în capacitatea lor de a oferi un control optim al glicemiei, pacienții pot obține o gestionare mai eficientă a diabetului și o îmbunătățire semnificativă a calității vieții.

 

Ora Specialistului Rodiabet este o dezbatere profesională dedicată în exclusivitate specialiștilor din domeniul medical, organizată de platforma Rodiabet cu susținerea partenerilor: Alliance Healthcare România, Alphega FarmacieBoehringer Ingelheim, Diabeta, LiamedMedtronic, Novo Nordisk și Worwag Pharma.