Diabetul este o boală cronică gravă în expansiune, care amenință viața multor oameni. Tocmai de aceea, FORUMUL ROMÂN DE DIABET, lansat recent, se constituie într-o platformă de colaborare, care reunește asociații de pacienți, autorități din mai multe domenii, societăți medicale și reprezentanți ai producătorilor de medicamente, ce își propune să creeze un cadru de colaborare, care să schimbe perspectiva asupra diabetului, militând pentru dezvoltarea integrată și multidisciplinară a politicilor publice din domeniu.

Premisa celor care fac parte din această platformă este că diabetul poate fi combătut printr-o viziune complexă și îndrăzneață, care include măsuri imediate în domeniul educației populației, prevenției, depistării timpurii și managementului integrat al pacienților. Doar dintr-o asemenea perspectivă, spun inițiatorii, universul diabetului poate fi cu adevărat gestionat.

„Asigurarea celei mai bune îngrijiri pentru persoanele cu diabet din România trebuie să fie prioritatea centrală pentru medicii implicați în managementul diabetului zaharat. În acest sens, colaborarea cu autoritățile din sănătate, dar și cu celelalte instituții și entități reprezentative din domeniu, reprezintă un capitol fundamental pentru Societatea Română de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice, care va fi întotdeauna alături de persoanele cu diabet, inițiind demersuri ce au drept scop îmbunătățirea politicilor de sănătate realizate în sfera diabetului zaharat. Lansarea Forumului Român de Diabet reprezintă un pas înainte în lupta împotriva diabetului în România, luptă care necesită eforturi concentrate din partea tuturor factorilor implicați pentru reducerea impactului bolii în populația din țara noastră, unde prevalența afecțiunii depășește media europeană”, a declarant, în cadrul lansării, Prof. Univ. Dr. Romulus Timar, președintele Societății Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice și inițiator al demersului.

„Îmbunătățirea continuă a îngrijirii persoanei cu diabet trebuie să reprezinte obiectivul nostru în fiecare moment. În ultimii ani s-au realizat pași importanți spre creșterea calității îngrijirii persoanelor cu diabet, de menționat programul de insulinoterapie cu pompe de insulină și sistemele de monitorizare continuă a glicemiei, pentru persoanele cu diabet zaharat tip 1. Dar mai sunt încă multe de făcut, inclusiv în diabetul zaharat tip 2, care reprezintă majoritatea cazurilor și care se asociază cu multiple complicații invalidante. Complexitatea acestei patologii metabolice, a diabetului zaharat, necesită o abordare multifactorială și în acest sens, prevenția și depistarea precoce a diabetului, educația terapeutică a persoanelor cu diabet, prevenția complicațiilor, sunt obiective cruciale ce trebuie cuprinse într-un program național de diabet. Constituirea Forumului Național de Diabet reprezintă un demers important care își propune să arate că atunci când vorbim despre diabet, trebuie să vorbim despre o singură voce, o voce a responsabilității, conform conceptului de bază al Federației Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice <<Împreună suntem mai puternici!>>”, a declarat Prof. Univ. Dr. Gabriela Roman, președinte al Federației Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice.

 

Context

Asociația Europeană pentru Studiul Diabetului estimează că la nivel european există aproximativ 22 milioane de persoane nediagnosticate și că, la fiecare 6 secunde, cineva moare din cauza complicațiilor cauzate de diabet. Nici perspectiva pe termen lung nu este încurajatoare: numărul cazurilor de diabet ar putea ajunge până în 2045 la 81 de milioane.

România se înscrie în trendul european: una din 10 persoane este diagnosticată cu o formă de diabet, 11,6% dintre persoanele diagnosticate fiind internate cel puțin o dată pe an pentru complicații cauzate de această boală . Îngrijorător este și faptul că există un nivel scăzut de informare și educare al persoanelor cu diabet zaharat: atât persoanele cu diabet cât și persoanele fără diabet nu percep gravitatea bolii la nivelul impactului real pe care aceasta îl are asupra stării de sănătate .

Vestea bună este că, spre deosebire de alte boli cronice grave, nivelul de informare și educare asupra diabetului poate contribui direct și în mare măsură atât la prevenirea apariției afecțiunii, cât și la obținerea rezultatului terapeutic dorit. Pe lângă tratamentul medicamentos, există un ecosistem mult mai amplu de determinări, a cărui funcționare corectă ar putea scădea incidența sau, după caz, gravitatea bolii și a complicațiilor asociate.

Constituit în urma apelului deschis lansat de către Societatea Română de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice (SRDNBM) și Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM) – Grupul de lucru Diabet, FORUMUL ROMÂN DE DIABET este o platformă de colaborare care reunește asociații de pacienți, autorități din mai multe domenii, societăți medicale și reprezentanți ai producătorilor de medicamente. FORUMUL ROMÂN DE DIABET are ca obiectiv creșterea nivelului de educație și conștientizare cu privire la diabet, prevenția și îmbunătățirea managementului integrat al persoanelor cu diabet.