Prezentă la Congresul CEDA 2023, Prof. dr. Maria Moța a vorbit cu echipa Rodiabet, despre importanța încărcării grase a ficatului și impactul acesteia asupra sănătății metabolice, mult mai semnificativă decât se credea inițial. Contrar credinței populare că este o simplă descoperire în ecografii, încărcarea grasă a ficatului este asociată cu afecțiuni precum bolile cardiovasculare, renale, tiroidiene și sindromul metabolic. Profesorul a subliniat că pacienții cu risc cardiovascular sau de cancer ar trebui să acorde atenție acestei afecțiuni și să fie tratați cât mai precoce.

Profesorul doctor Maria Moța, unul dintre speakerii de marcă ai Congresului CEDA 2023, desfășurat în București în iunie 2023, a susținut întotdeauna că fiecare individ își are propriul rol acolo unde se află și că toți cei prezenți la congres au venit cu dorința de a învăța și a comunica, pentru a-și clarifica aspecte din domeniul propriu de expertiză.

Despre încărcarea grasă a ficatului

Prof. dr. Maria Moța a explicat participanților la congres că, de-a lungul timpului, s-a considerat că încărcarea grasă a ficatului este o imagine obișnuită în ecografii, care nu are o importanță majoră în sănătate. Aceasta apare mai frecvent la persoanele cu obezitate, diabet zaharat sau dislipidemie, însă consecințele acestei afecțiuni nu au fost pe deplin înțelese până relativ recent. Cercetările au constatat că încărcarea grasă a ficatului este asociată cu o serie de afecțiuni non-hepatice, precum bolile cardiovasculare, renale, tiroidiene, sindromul metabolic, diabetul de tip 2, disfuncția cognitivă și demența. Astfel, aceasta reprezintă o manifestare extrem de importantă care necesită atenție și cercetare constantă.

Profesorul Moța a subliniat că la pacienții cu risc cardiovascular sau de cancer, prezența încărcării grase a ficatului crește și riscul de cancer hepatic și de cancer în afara tubului digestiv. Prin urmare, este imperativ ca aceasta să fie investigată la persoanele cu diabet zaharat și tratată cât mai devreme posibil. De asemenea, la pacienții cu hepatosteatoză, trebuie căutate și celelalte afecțiuni discutate anterior.

Sistemul de sănătate aduce numeroase avantaje pentru pacienți

Profesorul Maria Moța a transmis un mesaj scurt pentru pacienți, subliniind că, deși sistemul de sănătate poate avea unele lacune, există mult mai multe avantaje decât dezavantaje. În primul rând, a menționat existența unui număr semnificativ de diabetologi în România, apropiindu-se sau chiar depășind cifra de 1000. ”Astfel, fiecare pacient are acces la serviciile medicului diabetolog, indiferent dacă provine din mediul rural sau urban. Este important ca pacienții să știe că au acest acces și să lupte pentru a beneficia de el, deoarece majoritatea medicilor diabetologi sunt bine pregătiți profesional. Un alt avantaj este asigurarea în mod gratuit a consultațiilor și medicamentelor pentru toate cazurile de diabet.”

Prof. dr. Maria Moța a evidențiat și disponibilitatea tehnologiei moderne pentru pacienți, inclusiv senzori și pompe de insulină, care pot fi adaptate preferințelor fiecăruia. Totuși, a subliniat că este crucial să se înțeleagă că respectarea dietei, exercițiul fizic constant și administrarea corectă a medicației sunt suficiente pentru a putea trăi o viață normală.

 Profesorul Moța a vorbit și despre abordările actuale în diabetologie, care nu se concentrează exclusiv pe glicemie, ci pe evaluarea echilibrului glicemic și a altor factori de risc cardiovascular, precum tensiunea arterială, dislipidemia, greutatea corporală și valorile acidului uric. ”Toate acestea trebuie monitorizate și menținute în limite cât mai apropiate de normal, pentru a asigura o stare de sănătate optimă. De asemenea, trebuie să subliniem importanța combaterii variabilității acestor valori, în sensul că, nu este suficient să avem valori normale medii, ci este necesară și reducerea oscilațiilor, astfel încât să obținem o stabilitate metabolică.”

Despre Congresul CEDA 2023

Interviul cu prof. dr. Maria Moța din cadrul Congresului CEDA 2023 a subliniat succesul și valoarea înaltă a congresului, precum și relațiile de prietenie și empatie între participanți. ”Congresul CEDA 2023 a fost un eveniment de înalt nivel, cu o participare extinsă internațională, în special din Europa Centrală și de Est. Speakerii prezenți au adus cu ei proiecte de cercetare și prezentări teoretice deosebite, iar comunitatea medicală românească a fost înălțată la același nivel cu acești speakeri străini. Pe lângă valoarea științifică a congresului, o altă caracteristică remarcabilă a evenimentului a fost legătura specială stabilită între participanții din diferite țări europene și chiar între ei. A existat o relație de prietenie și empatie care a stimulat gândirea, simțurile, atitudinea și prezența în săli” a evidențiat prof. dr. Maria Moța.

Prezentă la Congresul CEDA 2023, echipa Rodiabet a discutat cu medicii prezenți despre sesiunile științifice susținute de aceștia și despre cele mai noi tehnologii și studii prezentate. Rodiabet este platforma comunității de diabet din România, dezvoltată de Oameni și Companii din anul 2018. Pentru a rămâne la curent cu întâlnirile și activitățile comunității vă puteți abona, în mod gratuit, la newsletterul săptămânal Rodiabet, urmând linkul de aici: https://www.rodiabet.ro/newsletter/