Prezent la Congresul CEDA 2023 din București, conf. dr. Adrian Sturza, cercetător și specialist în diabetul zaharat, a discutat cu echipa Rodiabet despre rolul pe care stresul oxidativ îl are în dezvoltarea complicațiilor vasculare ale diabetului zaharat și importanța acestui factor în patogeneza bolii.

Dr. Adrian Sturza este Conferențiar universitar în cadrul Disciplinei de Fiziopatologie din cadrul Universității de Medicină și Farmacie “Victor Babeș” Timișoara, medic specialist Diabet zaharat, nutriție și boli metabolice în cadrul Centrului de Diabet de la Spitalul Județean “Pius Brânzeu” Timișoara și membru al Centrului de Cercetare Translațională și Medicina Sistemelor din cadrul Universității de Medicină și Farmacie “Victor Babeș” Timișoara, domeniul său de cercetare fiind studiul funcției și disfuncției endoteliale în contextul patologiilor cardio-metabolice (diabet zaharat, hipertensiune arterială, inflamație, obezitate).

Dar ce înseamnă de fapt stress-ul oxidativ? Potrivit conf. dr. Sturza, acesta reprezintă un dezechilibru între producerea de radicali liberi în organism și capacitatea celulelor de a se apăra împotriva acestora. Radicalii liberi sunt molecule reactive care pot cauza daune celulare și pot declanșa o serie de procese inflamatorii și de stress oxidativ în organism.

În contextul diabetului zaharat, stress-ul oxidativ joacă un rol crucial. Nivelurile crescute de glucoză din sânge, caracteristice diabetului, pot favoriza producerea excesivă de radicali liberi. Acești radicali liberi pot afecta negativ celulele endoteliale, care căptușesc vasele de sânge și pot duce la disfuncție endotelială. Disfuncția endotelială este considerată un factor cheie în dezvoltarea complicațiilor vasculare asociate diabetului, cum ar fi boala coronariană, accidentul vascular cerebral și nefropatia diabetică.

Într-o perspectivă optimistă, conf. dr. Sturza consideră că viitorul diabetului în România arată promițător, însă subliniază importanța unei abordări integrate: ”Este esențial să fim uniți și să lucrăm împreună, pentru că lucrurile bune se fac în echipă. Eforturile de prevenire a complicațiilor diabetului trebuie să înceapă încă de la primul contact cu pacientul, într-o fază incipientă a bolii. Trebuie să ne focusăm atenția asupra complicațiilor și să facem pacientul să înțeleagă că prin controlul riguros al diabetului putem preveni sau amâna apariția acestora”.