Rozalina Lăpădatu, președintele Asociației Pacienților cu Afecțiuni Autoimune (APAA) și directorul Institutului pentru Dezvoltare în Sănătate si Educație, consideră că este permanent nevoie de dezvoltarea de noi companii de educație pentru sănătate în rândul publicului larg, prevenția fiind un factor foarte important în menținerea unei stări de sănătate bune a populației.
“Este bine să le explicăm oamenilor că în toate există o măsură, că toate alimentele sunt bune, depinde doar cantitatea în care le consumăm. Este important ca oamenii să conștientizeze că este esențial să avem o alimentație variată, pentru a păstra echilibrul nutrițional al organismului și a avea o viață sănătoasă și activă. De asemenea, românii trebuie încurajați să facă sport și să meargă cât mai mult pe jos”, spune Rozalina Lăpădatu pentru portalul RoDiabet.ro.
Ea spune că nu sunt necesare noi reglementări legislative pentru accesul pacienților cu diabet tip 2 la analize medicale și tratament, din punct de vedere legislativ – medical acestea fiind acoperite în momentul de față. “Poate ar fi bine să limităm accesul la produse nesănătoase: dulciuri, sucuri, alimente procesate, covrigi, foietaje, etc. Știu că există în lucru la organismele UE o reglementare în acest sens”.
Rozalina Lăpădatu amintește că în cadrul Asociației Pacienților cu Afecțiuni Autoimune (APAA), sunt organizate periodic evenimentele educative pentru pacienți, de cele mai multe ori discutâdu-se despre bolile asociate bolilor autoimune: diabet tip 2 și bolile cardiovasculare. “Pacienții cu boli autoimune au o predispoziție mai mare către aceste boli datorită nivelului crescut de inflamație, dar în unele cazuri și datorită medicației, de exemplu corticosteroizii.”
Președintele APAA militează pentru convingerea pacienților să acceseze doar surse specializate, verificate, atunci când caută informații privind tratamentul diabetului. “Le explicăm pacienților care sunt sursele credibile, gen site-urile societăților medicale și ale asociațiilor de pacienți, siteurile MInisterului Sănătății și ANM. Îi învățăm să-și pună întrebări de genul: tratamentul acesta e potrivit pentru mine? de ce să am mai multă încredere într-un necunoscut decât în medic? Le explicăm de ce este important să comunice cu medicul, cum să-și țină un jurnal între două vizite la medic. Le explicăm ce sunt interacțiunile medicamentoase și interacțiunile cu suplimentele alimentare. Dar mai ales, îi încurajăm să construiască o relație de încredere cu medicul curant”, conchide Rozalina Lăpădatu.