”vCare este un proiect european, care se desfășoară prin colaborarea partenerilor din mai multe țări, atât medicali, cât și tehnici, și are ca scop dezvoltarea unui asistent virtual, care va însoți pacientul la domiciliul personal, pentru efectuarea unor servicii de reabilitare cardiacă.” Sunt explicațiile oferite de Dr. Maria Pană, Medic Rezident Cardiologie la Clinica de Cardiologie a Spitalului ”Bagdasar-Arseni”, în cadrul întâlnirii comunității CardiologieModerna.ro de joi, 24 martie.

 

Participanții la întâlnire au putut aplica pentru obținerea unui pachet de servicii de recuperare cardiacă la domiciliu, prin telemedicină, în cadrul programului inovativ vCare, prezentat în cadrul discuțiilor. Întâlnirea a fost organizată cu susținerea specialiștilor din cadrul Secției de cardiologie a Spitalului „Bagdasar-Arseni” din București.

Avantajele modelului vCare

În cadrul proiectului în care Spitalul ”Bagdasar-Arseni” este partener și colaborator, Proiectul vCare, pacienții cei mai frecvenți, care ar putea să devină beneficiarii acestui model de recuperare cardiacă, se află în cele două grupe: boală cardiacă ischemică și insuficiență cardiacă de orice cauză: ”Dacă ați primit un diagnostic de angină stabilă, infarct miocardic, ați suferit o intervenție de angioplastie (montare stenturi la nivelul arterelor coronare) sau de bypass, odată ce ați depășit momentul acut, cel de spitalizare, vă puteți încadra într-un program de reabilitare cardiacă sau de telereabilitare cardiacă, cu beneficii suplimentare față de reabilitarea cardiacă clasică”. 

Strategia medicală

Cum are loc procesul de reabilitare: ”Atunci când am depistat pacienții care ar putea beneficia de acest program, efectuăm o evaluare cardiologică a acestor bolnavi. Dacă vin din afara spitalului și nu au fost internați aici (la Spitalul ”Bagdasar-Arseni”), se poate continua panelul de investigații, după caz, dacă sunt necesare, pentru a contura cu exactitate statusul clinic al pacientului, în momentul inițierii programului de recuperare cardiacă. Dacă lucrurile sunt stabile, fiecare pacient care intră într-un program de recuperare trebuie să efectueze inițial un test EKG de efort, în clinica noastră, pe bicicletă, unde vedem stabilitatea inimii la efort, prin monitorizarea continuă a electrocardiogramei, a tensiunii arteriale (TA), a saturației oxigen, văzând atât capacitatea maximă a inimii de efectuare a efortului, cât și stabilitatea ei. Acești parametri ne vor ajuta apoi, în stabilirea individualizată a programului de recuperare cardiacă. Fiecare dintre noi, în funcție de comorbiditățile pe care le avem, dar și în lipsa lor, avem o capacitate de efort.”

Model vCare personalizat

Ce urmează: ”După ce am evaluat pacientul și am decis că poate urma telereabilitarea cardiacă la domiciliu, îi oferim modelul vCare, care va conține o tabletă pe care este preinstalat acest asistent virtual, care seamănă cu o aplicație oricare, pe care o putem găsi pe telefon sau pe tablete, un tensiometru pentru monitorizarea tensiunii arteriale, un cântar inteligent, un ceas inteligent pentru monitorizarea pulsului, și o cameră inteligentă, care-l va ajuta în efectuarea exercițiilor fizice pe care noi i le vom prescrie la domiciliu, în funcție de parametrii descoperiți la testul EKG. Aceste exerciții vor fi atent monitorizate de echipa noastră medicală, prin intermediul unei platforme, pe care noi o urmărim online, unde ne vor apărea toți parametrii: TA, puls, kilograme, dacă sunt stabile, dacă fluctuează, fiecare dintre acești parametri putând fi un semn de alarmă a unei posibile decompensări cardiace. De exemplu, o creștere în greutate accelerată nu înseamnă neapărat o creștere în greutate din cauza excesului caloric pe care l-am efectuat, ci poate fi un semnal de alarmă al unei posibile decompensări ale IC.”

Asistență tehnică la domiciliu

Potrivit medicului, fiecare pacient va beneficia de asistență tehnică la domiciliu, în cazul în care are nevoie. Există o echipă tehnică care merge la domiciliul pacientului pentru asta.

Odată instalat sistemul, iar pacientul instruit să-l folosească, primul lucru pe care pacientul îl efectuează este programul de exerciții fizice susținute, în funcție de prescripția pe care medicii o stabilesc pentru acesta (de 2, 3, 4 ori/săptămână), cu monitorizare atentă a parametrilor vitali.

Consilierea nutrițională pentru scădere în greutate

”Asistentul virtual ne ajută și în combaterea factorilor de risc, prin consilierea nutrițională pentru scăderea în greutate și corectarea dislipidemiilor (colesterol, trigliceride), acolo unde este cazul, oferă consiliere în ceea ce privește sevrajul de tutun și în ceea ce privește consumul de alcool, unde este cazul. Asistentul virtual oferă și educație medicală, lucru important, având în vedere excesul de informații care există astăzi, mai ales, din mediul online. Acesta conține filmulețe create de echipa noastră de cardiologi cu informații medicale adecvate și pe înțelesul pacienților, pentru a-i ajuta pe aceștia să înțeleagă boala de care suferă, pentru a înțelege la ce semne și simptome trebuie să fie atenți și pe care să le transmită medicului, atunci când merge la control. Și ce trebuie să facă pe viitor, pentru a nu suferi complicații, pentru ca boala să nu avanseze”, a mai spus cardiologul Maria Pană.

Consilierea psihologică, inclusă 

În cadrul proiectului vCare, se oferă și consiliere psihologică: ”Impactul bolii asupra psihicului este destul de important, deoarece acestea sunt boli cronice cu care pacientul va trebui să trăiască întreaga viață și care va trebui să facă tot posibilul să nu progreseze. Consilierea psihologică vine în ajutorul persoanelor care suferă de anxietate și depresie, pentru a preîntâmpina efectele negative ale acestora.”

De ce v Care?

”Pentru că, indiferent de vârstă, scuze există întotdeauna de a nu optimiza stilul de viață, ceea ce este foarte important la un pacient cardiac și nu numai. Cu vCare sunteți motivați să efectuați exerciții fizice susținute, vă va ajuta să controlați factorii de risc, tot ce oferă acest asistent virtual vă va ajuta către o reinserție socială rapidă”, a fost răspunsul Dr. Maria Pană, la întrebarea ”De ce vCare?”.

 

Despre CardiologieModerna.ro

Din 2019, Oameni și Companii derulează un program de comunicare și interacțiuni directe cu specialişti în cardiologie interesați de noile tehnologii, inovație și digitalizare.

CardiologieModerna este o comunitate administrată de Oameni și Companii, ce oferă soluții de marketing, utilizând un ecosistem propriu de +130 comunități business sau profesionale și 42 platforme digitale asociate.