Rezultatele recente ale unui studiu clinic indică faptul că, un medicament antidiabetic încetinește declinul funcției renale la pacienții cu boală cronică de rinichi.

Datele din cadrul studiilor clinice arată că dapagliflozin – un medicament antidiabetic din clasa inhibitorilor SGLT2, care este utilizat în tratamentul diabetului zaharat de tipul 2 și de tipul 1 – reduce declinului funcției renale la pacienții cu boală renală cronică.

Studiul a inclus 4304 de participanți cu boală renală cronică, cărora li s-a adaugat în medicația zilnică, fie dapagliflozin 10mg sau placebo. Cu toate că încetinirea declinului funcției renale a fost înregistrată și la pacienții fără diabet, efectul medicamentului a fost mai mare la cei cu diabet.

„Concluzia este că dapagliflozinul este un tratament eficient pentru a încetini pierderea progresivă a funcției renale la pacienții cu BCR, cu/fără diabet zaharat de tip 2. Prin urmare, pe lângă reducerea riscului de insuficiență cardiacă sau deces, așa cum s-a demonstrat într-un studiu anterior, dapagliflozin încetinește și pierderea progresivă a funcției renale”, a spus autorul principalprof.dr. Hiddo Lambers Heerspink.

 

 

Articol preluat și tradus de pe www.eurekalert.org