Somnul este deosebit de important pentru copii. Un somn liniștit ajută corpul să crească și să se dezvolte frumos. Copiii care dorm mai mult au mai multe șanse de a avea NU dezvolta obezitate mai târziu.

Pentru a găsi legătura dintre somn și obezitate, s-a realizat un studiu utilizând date de la 144 de copii cu vârste cuprinse între 4 și 13 ani. Participanții au purtat un accelerometru, timp de 1 săptămână, pentru a se putea estima timpii de începere a somnului cât și durata acestuia.

Indicele de regularitate a somnului, o măsurătoare utilizată pentru a cuantifica schimbările în timpul somnului și a timpului de trezire, a fost folosit pentru a măsura variabilitatea somnului. IMC-ul, circumferința taliei și raportul talie-înălțime au fost măsurate în această perioadă de urmărire.

Rezutatele au arătat că durata mai lungă a somnului a fost asociată cu un IMC mai mic (beta = –0,292; P < 0,001), circumferința taliei (beta = –0,339; P < 0,001) și raportul talie-înălțime (beta = –0,402; P < .001).

După avaluarea duratei somnului, indicele de regularitate a somnului a fost asociat cu raportul talie-înălțime (beta = –0,171; P = 0,041), dar nu a fost asociat cu IMC-ul sau circumferința taliei.

Cercetătorii au spus că stilul de viață nesănătos și nivelul crescut de cortizol sunt și posibile mecanisme din spatele variabilității somnului și a declanșării obezității.

Totuși, cercetătorii au spus că este nevoie de mai multe studii clinice legate de legătura dintre somn și obezitate la copii. Tot ei spun că ar trebui inclusă studierea amănunțită a indicelui de regularitate a somnului pentru a înțelege mai bine variabilitatea somnului.

„Nu doar durata somnului este importantă doar pentru sănătatea copilului ci și somnul constant este important. Intervențiile care vizează îmbunătățirea atât a duratei somnului, cât și a regularității, sunt ideale. Gustările luate noaptea târziu și utilizarea tehnologiei înainte de culcare, pot influența negativ calitatea somnului”, Trevin E. Glasgow cercetător la Virginia Commonwealth University.

Rezultatele studiului au fost prezentate la ObesityWeek 2021.

Material preluat și tradus de pe Healio.com.