Obezitatea este o afecțiune care poate agrava unele probleme de sănătate specifice, cum ar fi diabetul de tip 2. Există diferite tipuri de grăsimi care au un impact diferit asupra corpului, celulele adipoase albe, stochează energia suplimentară, în timp ce celulele adipoase brune ajută la transformarea grăsimilor în energie și ajută la menținerea căldurii în organism.

Oamenii de știință se apropie din ce în ce mai mult de terapii mai eficiente pentru a trata obezitatea.

Un studiu recent a constatat că metabolitul miristoilglicină a ajutat la transformarea celulelor adipoase albe în celule adipoase brune, ceea ce ar putea ajuta la pierderea în greutate.

Fiecare individ are nevoi nutriționale unice. O persoană cu exces de greutate prezintă un risc mai mare de probleme specifice de sănătate. Persoanele cu obezitate au un risc mai mare de a dezvolta hipertensiune arterială, diabet de tip 2, accident vascular cerebral și boli coronariene.

Cercetătorii unui studiu actual au căutat o modalitate de a ajuta la transformarea țesutului adipos alb în țesut adipos maro. Pentru a face acest lucru, au început săstudieze diferite terapii care ar putea ajuta la acest proces.

S-au concentrat pe medicamentele pe care Administrația pentru Alimente și Medicamente (FDA) le-a aprobat deja. Găsirea medicamentului potrivit pe care să se concentreze a implicat un proces de screening intens și specific. Cercetările lor au folosit culturi celulare și mai multe metode de testare diferite.

Ei au descoperit că medicamentul aprobat de FDA, Zafirlukast, a fost eficient în transformarea țesutului adipos alb în țesut adipos maro. Cu toate acestea, cercetătorii au remarcat că zafirlukastul, utilizat în doze mai mari, este de fapt toxic pentru oameni ceea ce face ca utilizarea medicamentului în sine să fie periculoasă.

Săpând mai adânc, ei au descoperit că un metabolit unic numit miristoilglicină a fost produs atunci când zafirlukastul a transformat celulele adipoase albe în celule adipoase maro.

În urma unor teste suplimentare, ei au descoperit că molecula miristoilglicină ar putea fi benefică, dar fără a fi toxică pentru celule.

Această descoperire ar putea duce la o nouă modalitate de a trata obezitatea și de a reduce riscul și pentru alte afecțiuni, cum ar fi diabetul.

„Miristoilglicina reprezintă un tratament potențial care ar funcționa în esență ca un „arzător de grăsime”, transformând celulele adipoase albe în celule adipoase brune. Această descoperire poate reprezenta o schimbare fundamentală în paradigma noastră actuală de tratament. Nu numai că ar reprezenta o oportunitate majoră de a trata obezitatea, dar ar avea și potențialul de a avea un impact pozitiv asupra celor peste 200 de afecțiuni asociate cu obezitatea”, Dr. Sameer Murali, specialist în medicina obezității.

Cercetătorii vor trebui să demonstreze eficacitatea și siguranța medicamentului la oameni și, eventual, în studiile clinice, înainte de a fi clar dacă această descoperire ar putea fi benefică pentru oameni.

Deși studiul și concluziile sale au prezentat un potențial extraordinar, este nevoie de mai multe lucrări pentru a demonstra siguranța miristoilglicinei ca posibil tratament.

Acest studiu  a fost publicat recent în jurnalul medical Metabolites.

Material preluat și tradus de pe Medicalnewstoday.com.