Cel mai popular dispozitiv medical care s-a aflat pe lista de cumpărături a românilor, pe timp de pandemie, a fost pulsoximetrul. Acesta este un dispozitiv non-invaziv, care nu intră în contact cu sângele, și  măsoară saturaţia oxigenului sanguin, precum şi ritmul cardiac (pulsul). Pulsoximetrele sunt uşor de folosit datorită sondelor lor tip clips, în general aplicate pe degetul pacientului (acestea se pot atașa și pe lobul urechii prin intermediul unui clește sau pe încheietura antebrațului precum un ceas sau pot fi integrate în monitoarele de funcții vitale etc.).

Un model de bază, dotat și cu bluetooth, poate fi utilizat și în telemedicină, având în vedere că  permite transmiterea datelor direct în aplicația DPS, precum și salvarea lor în Dosarul Personal de Sănătate TEMESED. De aici aveți acces la datele dvs de sănătate în orice moment.  Ba mai mult, dacă valorile măsurate nu se încadrează în intervalul standard, sunteți îndrumat să efectuați o consultație medicală.

Există o mare varietate de modele de  pulsoximetre pe piață, adaptate atât pentru uz casnic, cât mai ales profesional. Deși este utilizat foarte des în aproape orice control medical, el și-a câștigat notorietatea în timpul pandemiei de Coronavirus, datorită posibilității depistării precoce a primelor semne de infecție cu COVID-19.  Oxigenul reprezintă o componentă vitală a funcționalității celulelor din corpul uman, în absența caruia pe o perioadă mai lungă de timp, celulele mor.

Saturaţia de oxigen din sânge (SpO2) este măsurată prin exa­minarea hemoglobinei, care este pigmentul purtător de oxigen al celulelor roşii ale sângelui, ce oferă culoarea sângelui şi serveşte la transportul oxi­genului către ţesuturi. Dacă suntem bolnavi, în funcție de patologie, nivelul nostru de oxigen din sânge este mai mic decât normal. Este important să știm când se întâmplă acest lucru, deoarece nivelul scăzut de oxigen face dificilă funcționarea corectă a celulelor organismului.

Câteva exemple de afecțiuni în care nivelul de oxigen din sânge poate scădea:

-Boli pulmonare;

-Boli de inimă;

-Insuficiență cardiacă;

-Anemie;

-Apneea în somn;

-Malformații cardiace congenitale;

-Febră;

-Covid-19;

 

Când ar trebui să ne îngrijorăm?

Ar trebui să știm cu toții că atunci când numărul de respirații într-un minut crește (normal este de 16-18 respirații / minut) și este asociată o scădere a saturației de oxigen sub 93%  ceva este în neregulă, și se impun măsuri privind îngrijirea sănătății.

Specialiștii spun că un nivel normal de oxigen din sânge este între 94-100%, valorile sub 90% însemnând hipoxemie.

 

Oximetria reprezintă măsurarea saturaţiei oxigenului în sânge, uzual reprezentată în procente.

Principiul de funcționare: Pulsoximetrul utilizează 2 diode emițătoare de lumină pentru diferite lungimi de undă (roșu și infraroșu) și un fotodetector (senzor pentru recepția undelor luminoase). Principiul de funcționare se bazează pe cantitatea de absorbție a luminii de către hemoglobină, absorbție depistată de fotodetector.

 

Cum măsoară un pulsoximetru ritmul cardiac?

Atunci când inima bate, ea pompează sânge prin corp. În timpul fiecărei bătăi de inimă, sângele este trimis în capilare (cele mai mici vase sanguine), al căror volum creşte foarte uşor. Între bătăile inimii volumul descreşte. Această schimbare în volum afectează cantitatea de lumină, precum cantitatea de lumină roşie sau infraroşie ce va fi transmisă prin ţesut. Datorită faptului că această fluctuaţie este foarte mică, ea poate fi măsu­rată de un pulsoximetru utilizând acelaşi tip de configuraţie ca şi cel pentru măsurarea satu­ra­ţiei cu oxigen a sângelui.

Pulsoximetrul ne indică nu numai că starea noastră de sănătate este afectată, dar poate ajuta și la detectarea timpurie a infecției cu SARS-CoV-2.

 

Modelul CMS50D-BT este unul dintre cele mai usor de folosit, atat de catre pacienti, la domiciliu, la locul de munca sau in concediu, cat si de catre medici. Il puteti gasi in magazinul virtual https://shop.temesed.ro/ . Pentru mai multe detalii privind dispozitivele pentru telemedicina si cum va puteti programa pentru consultatii online, accesati https://temesed.ro/ .