Gestionarea diabetului de tip 1 este o provocare la copiii foarte mici, din cauza unui număr de factori, inclusiv variabilitatea ridicată a nivelurilor de insulină necesare și a modului în care copiii răspund la tratament, precum și tiparele lor imprevizibile de alimentație și activitate.
Copiii mici sunt, în mod special, expuși riscului de a avea un nivel periculos de scăzut al zahărului din sânge (hipoglicemie) și un nivel ridicat al zahărului din sânge (hiperglicemie).
O echipă de cercetători de la Cambridge a dezvoltat un pancreas artificial ce ajută la reglarea nivelului de zahăr din sânge la copiilor foarte mici și cu diabet de tip 1.
Tehnologia actuală (terapia cu pompă mărită cu senzori) ține sub control nivelurile de glucoză ale copilului cu ajutorul unui monitor și prin ajustarea manuală a cantității de insulină administrată de pompă.
Prof. Roman Hovorka și echipa lui de la Institutul Wellcome-MRC de Științe Metabolice de la Universitatea din Cambridge au dezvoltat o aplicație (CamAPS FX) care, combinată cu un monitor pentru glucoză și o pompă de insulină, acționează ca un pancreas artificial, ajustând automat cantitatea de insulină.
Este un „sistem hibrid în buclă închisă”, ceea ce înseamnă că îngrijitorul copilului va trebui să administreze insulină la ora mesei, dar în toate celelalte momente algoritmul funcționează de la sine. Nu există încă versiuni disponibile comercial de sisteme cu buclă complet închisă.
Lucrând în șapte centre din Marea Britanie și Europa, profesorul Hovorka și o echipă internațională de cercetători au recrutat 74 de copii cu diabet zaharat de tip 1, cu vârsta cuprinsă între 1 și 7 ani, pentru a lua parte la studiul lor.
Studiul a comparat siguranța și eficacitatea terapiei hibride cu buclă închisă cu terapia cu pompa cu senzori. Toți copiii au folosit sistemul hibrid CamAPS FX cu buclă închisă timp de 16 săptămâni, apoi au folosit tratamentul de control (terapie cu pompă cu senzori) timp de 16 săptămâni.
„Aplicația CamAPS FX face predicții despre ceea ce crede că se va întâmpla în continuare, pe baza experienței anterioare. Practic ea învață de câtă insulină are nevoie copilul pe zi și cum se schimbă nivelul acesteia în diferite momente ale zilei. Apoi folosește ce a învățat pentru a se ajusta nivelurile de insulină și a ajuta la atingerea nivelurilor ideale de zahăr în sânge. În afară de timpul mesei, sistemul este complet automatizat, astfel încât părinții nu trebuie să monitorizeze continuu nivelurile de zahăr din sânge ale copilului lor”, spune Prof. Roman Hovorka.
Rezultatele studiului au sugerat că acest sistem hibrid în buclă închisă este sigur de utilizat și mai eficient în gestionarea nivelului de zahăr din sânge decât tehnologia actuală, la copiii mici si cu diabet tip 1.
Studiul a fost publicat pe 20 ianuarie în New England Journal of Medicine.
Material preluat și tradus de pe English.aawsat.com.
Citiți studiul integral pe https://www.nejm.org/doi/10.1056/NEJMoa2111673.