Obezitatea este o boală extrem de complexă care are implicații semnificative atât la nivel fizic cât și emoțional, ne atrage atenția psihologul Cristina Petruț, vicepreședinte al Federației Asociațiilor Diabeticilor din România, în mesajul transmis cu prilejul Zilei Mondiale a Obezității.

Observăm creșterea alarmantă a numărului de persoane care se confruntă cu probleme de greutate atât în rândul copiilor, a tinerilor cât și a adulților, fapt care întărește nevoia de abordare multidisciplinară a acestei patologii. Dincolo de riscul pentru dezvoltarea unor boli cronice, cum este și diabetul zaharat de tip 2, obezitatea este adesea asociată și cu tulburări emoționale precum depresie, anxietate, stres cronic, imagine de sine distorsionată și scăderea calității vieții” susține Cristina Petruț.

Schimbările pe care ar trebui să le facem pentru a lupta cu obezitatea sunt complexe, ne explică psihologul Cristina Petruț: ”Intervenția în obezitate este una care necesită un plan corespunzător atât din punct de vedere medical, cât și nutrițional, al activității fizice și bineînțeles o bună gestionare a impactului psiho afectiv, cu utilizarea unor tehnici specifice de psihoterapie pentru identificarea cauzelor, stării emoționale, a factorilor afectivi declanșatori și de menținere a motivației, cât și pentru implementarea optimă a modificărilor comportamentale în vederea obținerii obiectivelor setate împreună cu echipa medicală”.

O altă problemă majoră pentru populația afectată de obezitate este stigmatizarea. ”La nivel de populație generală, obezitatea este îndelung stigmatizată și criticată, persoanele fiind supuse unor judecăți de valoare cu un impact major asupra stării de sănătate emoțională cât și asupra încrederii în propriile abilități, dincolo de greutatea corporală”.

Sfatul pe care Cristina Petruț îl transmite tuturor, cu prilejul Zilei Mondiale a Obezității este cel de implicare și educație: ”Este extrem de important să susținem persoanele care se confruntă cu această problemă, să creștem conștientizarea cu privire la implicațiile sale, să normalizăm reacțiile și modul în care privim această problemă de sănătate și să dezvoltăm în continuare abordări comune care să încetinească procesul de extindere a acestei patologii, care pune în pericol starea fizică și emoțională a persoanelor care se confruntă cu aceasta”.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) marchează Ziua Mondială a Obezității în fiecare an pe data de 4 martie cu scopul de creștere a gradului de conștientizare și a educării cu privire la obezitate, la nivel mondial. Tema Zilei Mondiale a Obezității 2023 este: Schimbarea perspectivelor! Să acționăm azi!

Obezitatea este una dintre cele mai mari provocări ale sistemelor de sănătate la nivel global. Potrivit OMS – Organizației Mondiale a Sănătății, în cazul în care nu vor fi luate măsuri eficiente pentru prevenire şi tratament, după anul 2025 mai mult de 50% din populația lumii va fi obeză.