”Sunt adolescenți care preferă să nu folosească sisteme de monitorizare continuă a  glicemiei sau pompe de insulină, iar asta se întâmplă pentru că le este greu să accepte faptul că au diabet. Este greu să accepte că sunt diferiți față de prietenii lor, colegii lor și de multe ori neagă faptul că au diabet sau refuză să facă anumite activități de management al diabetului în public” , a explicat psihologul Cristina Petruț, în cadrul întâlnirii Ora Pacientului Rodiabet organizate la începutul lunii februarie.

Webinarul dedicat discutării avantajelor, dar și blocajelor care stau în calea utilizării noilor dispozitive dedicate managementului diabetului zaharat a adus în fața participanților trei invitați speciali: Conf. Dr. Anca Pantea Stoian, Președintele Comisiei de Diabet a Ministerului Sănătății, dr. Mihai Comșa, diabetolog la Sanamed Hospital și fondator al Asociației Sports & Diabetes, sub atenta moderare a psihologului Cristina Petruț, Vicepreședinte FADR.

Psihologul Cristina Petruț a explicat etapele prin care pot trece adolescenții în drumul lor către adoptarea dispozitivelor de monitorizare continuă a glicemiei sau în utilizarea pompelor de insulină și faptul că uneori adolescenții ar putea interpreta utilizarea acestor dispozitive drept o încălcare a libertății lor.

În momentul în care venim cu o pompă de insulină sau un senzor, practic ne afișăm automat eticheta că avem diabet și cumva nu mai putem ascunde această condiție. Senzorul ar putea să dea o alarmă în timp ce suntem cu prietenii, un cateter ar putea să iasă, iar adolescentul ar trebui să-și oprească activitatea și să spună cu toate cuvintele, faptul că are o problemă legată de diabet, deci nu este la fel ca ceilalți. În momentul în care folosim injecțiile, putem să spunem dacă vrem că avem diabet, iar când nu ne dorim nu spunem, deci nu avem o reamintire continuă a diagnosticului nostru, și atunci este mai ușor”.

Partea cea mai importantă este însă preferința personală și faptul că nu trebuie să presăm persoanele cu diabet în adoptarea dispozitivelor, dacă nu își doresc acest lucru. ”Este vorba și de preferințe și trebuie să ne asigurăm că sistemul nou nu produce vreo formă de anxietate. Trebuie să întrebăm copilul, adolescentul sau adultul, de ce nu vor să folosească sistemele respective, pentru că s-ar putea ca informația pe care o primim să fie de fapt soluția. În momentul în care avem informații suficiente, după care discutăm despre miturile care există de multe ori în jurul acestor sisteme, s-ar putea ca persoana cu diabet să spună DA, vreau și eu dispozitiv de monitorizare sau o pompă de insulină.”

Despre Ora Pacientului Rodiabet

Ora Pacientului RoDiabet este o inițiativă a comunității RoDiabet dezvoltată din mai 2020 cu susținerea partenerilor: Alliance Healthcare România, Alphega FarmacieBoehringer Ingelheim, Dahna, FADR- Federația Asociațiilor Diabeticilor din România, LiamedMedtronic, Novo Nordisk și Worwag Pharma.

Rodiabet este comunitatea formată din medici specialiști diabetologi și cu specializări conexe, asociații de pacienți și autorități din sănătate, dezvoltată de Oameni și Companii din anul 2018. Mai multe detalii despre activitățile ei puteți afla abonându-vă la newsletterul săptămânal Rodiabet: https://www.rodiabet.ro/newsletter/.