În fiecare an, pe 4 martie este marcată peste tot în lume Ziua Internațională a Obezității, pentru a atrage atenția asupra impactului devastator pe care această boală îl are asupra sănătății populației. Conform World Obesity Atlas 2023 publicat în data de 2 martie[i],  obezitatea este una din cele mai mari provocări ale secolului XXI, cu o prevalență  care va crește de la 14% în 2020 la 24% în 2035, ajungând să afecteze 2 miliarde de persoane la nivel global.

Forumul Român de Obezitate (FORO) – comitetul științific al Coaliției Naționale Împotriva Obezității – atrage atenția asupra faptului că anul 2023 trebuie să fie un moment de cotitură în ceea ce privește schimbarea paradigmei de abordare a obezității în România. Obezitatea este o boală cronică devastatoare, cu peste 230 de complicații ale acestei patologii, care are nevoie urgentă de intervenții de  politică publică acționabile și implementabile, pentru a reuși să diminuăm impactul clinic, social si economic al acestei pandemii.

Obezitatea, insuficient identificată și  gestionată ani de zile, a ajuns în 2023 o cutie a Pandorei. La multiplele comorbidități pe care le generează se adaugă și un element  care proiectează o perspectivă sumbră asupra viitorului: conform World Obesity Atlas 2023, rata de creștere a obezității în România până în 2035 va fi de 2,1%/an la adulți și de 5,6%/an la copii, ceea ce ne situează în rândul țărilor cu cea mai accentuată rată de creștere a obezității la copii.

Urmând politicile actuale din domeniul obezității, șansele de a respecta planul de reducere a riscului de creștere a prevalenței obezității până în 2025, asumat ca partener OMS, sunt de 0% în ceea ce privește populația adultă de sex masculin și de 4% pentru populația adultă de sex feminin[ii]. Conform studiului ORO (Obezitatea în România) (2014) , situația este cu atât mai îngrijorătoare cu cât 1 din 2 adulți au probleme cu greutatea – obezitate sau preobezitate.

Acesta este motivul pentru care Forumul Român de Obezitate lansează un apel către toți factorii interesați de a implementa măsuri și politici publice complexe pentru abordarea tuturor persoanelor cu obezitate și pre-obezitate sub toate aspectele: prevenție, diagnostic/evaluare, tratamente bazate pe evidențe cu monitorizare și evaluare pe termen nedefinit.

Este esențial ca întreg ecosistemul format din profesioniștii în sănătate, decidenți și pacienți să înțeleagă că obezitatea este o boală, și încă una de gravitate crescută, ce trebuie abordată ca atare. Totodată, vorbim de o boală a cărei manifestare este una complexă. Tocmai de aceea, facem apel la întreaga comunitate medicală, precum și la alți factori de influență și decizie să se alăture demersului nostru de a lupta împreună nu doar împotriva aspectelor clinice ci și societale, pentru eliminarea stigmei sociale la care sunt supuse persoanele cu obezitate”, au declarat reprezentanții FORO.

[i] https://s3-eu-west-1.amazonaws.com/wof-files/World_Obesity_Atlas_2023_Report.pdf; ( Romania pg. 175)

[ii] https://data.worldobesity.org/publications/WOF-Missing-the-2025-Global-TargetsreportFINALWEB.pdf;  (Romania pg 183).