”Mi-a făcut plăcere să contribui la adaptarea în limba română a acestui Ghid, în speranța că va contribui la un mai larg acces la acest document în rândul colegilor de diverse specialități care contribuie la prevenirea și îngrijirea patologiilor piciorului legate de diabet” a declarat prof. dr. Cornelia Bala, coordonatorul capitolului dedicat clasificării ulcerațiilor la nivelul piciorului la persoanele cu diabet zaharat, din noul  Ghid IWGDF 2023.

Lansat de Grupul Internațional de Lucru al Piciorului Diabetic (IWGDF) în mai 2023, noul Ghid a fost tradus în limba română, în urma unui proiect implementat de Asociația Română de Podiatrie cu susținerea Worwag Pharma și prin implicarea unei echipe multidisciplinare, formată din 8 profesioniști din specialități medicale diferite, experți în abordarea piciorului diabetic.

Noul Ghid a fost lansat în România joi 20 iunie 2024, online, în prezența tuturor specialiștilor implicați în adaptarea Ghidului în limba română și cu participarea invitatului special, Jaap J. Van Netten, Secretar Științific IWGDF.

Înregistrarea evenimentului de lansare este disponibilă aici: https://www.facebook.com/100057302865663/videos/1113106109769414.

 

Câte o amputație la fiecare oră

 

Printre complicaţiile cronice serioase şi costisitoare ale diabetului, cum ar fi boala cardiacă, insuficienţa renală şi orbirea, complicaţiile de la nivelul piciorului au cea mai mare pondere: 40-70 % din amputaţiile membrelor inferioare se datorează diabetului. În țara noastră, se estimează că aproape la fiecare oră are loc o amputație în rândul persoanelor cu diabet, cu o medie de 14 amputații pe zi.

Toți specialiștii din domeniul sănătății pot avea însă o mare influență asupra reducerii numărului de amputații în România, iar parcurgerea și aplicare măsurilor propuse de Ghidul IWGDF sunt printre primii și cei mai la îndemână pași.

”Implementarea Ghidului în practică ar facilita, în primul rând, comunicarea între profesioniști,  prin utilizarea unor noțiuni și clasificări care să fie acceptate pe scară largă. De asemenea, facilitează aplicarea unor metode bazate pe evidențe, în ceea ce privește tratamentul ulcerațiilor, infecțiilor sau bolii Charcot, cu obținerea rezultatelor clinice optime” susține prof. dr. Cornelia Bala.

Prof. dr. Cornelia Bala este medic primar și profesor de Diabet și Nutriție la Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca. Are peste 70 de publicații în reviste de specialitate și este autor și coautor a 20 de capitole de carte și a 2 cărți. Activează în calitate de președinte al Societății de Neuropatie Diabetică, director de comunicare al Federației Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice, vicepreședinte al Asociației Române pentru Studiul Obezității și vicepreședinte al Comisiei Consultative pentru Diabet la Ministerul Sănătății.

 

În cadrul proiectului de traducere și adaptare a Ghidului IWGDF 2023 în limba română, prof. dr. Cornelia Bala a coordonat capitolul privind clasificarea ulcerațiilor la nivelul piciorului la persoanele cu diabet zaharat.

 

Ghidul dedicat piciorului diabetic este disponibil AICI: https://www.picioruldiabetic.ro/pentru-specialisti/.