După ce Compartimentul de Transplant Renal de la Spitalul Clinic „Dr. C. I. Parhon” Iași a câștigat distincția pentru „cea mai bună echipă / secție spitalicească” în cadrul celei de-a V-a ediții a Galei Elitelor Medicale, coordonatorul compartimentului, Prof. Dr. Adrian Covic, Directorul Centrului de Nefrologie Clinică și de Dializă și Transplant Iași a acordat un interviu pentru plaforma Nefrologia.ro.

Secretul succesului constă în munca în echipă. Atunci când m-am întors din străinătate am dorit să aplic ceea ce am văzut acolo, astfel am construit o echipă de transplant la Iași care să aibă un fundament solid și normal, unde să existe implicarea tuturor membrilor, în mod egal”, a explicat prof. dr. Adrian Covic.

Transplantul nu se realizează doar de dragul actului medical

”Echipa este una aparte, se întâlnește frecvent, discută cazurile, soluțiile și acceptă toate cazurile indiferent de situația financiară, vârstă sau locul de rezidență. Viața pacientului, precum și rezultatul transplantului pe termen lung nu sunt puse în pericol, iar transplantul nu se realizează doar de dragul actului medical”.

În ceea ce privește legătura cu pacienți transplantați, medicul afirmă: ”Avem câteva sute de pacienți transplantați, am devenit o mare familie cu care ne întâlnim anual și facem o întâlnire a transplantaților. Pe lângă sărbătoarea propriu zisă, discutăm și problemele de suport, iar pacientul este pus în centrul actului medical.”

Medicii rezidenți sunt un atu important în echipa medicală

Prof. dr. Adrian Covic consideră că medicii rezidenți sunt un factor cheie în activitatea transplantului renal: ”În ultimii ani am implicat și rezidenți specialiști în nefrologie, care sunt din ce în ce mai tineri. Îi lăsăm, sub supraveghere bineînțeles, să primească din ce în ce mai multe responsabilități. Transplantul este medicina cea mai de vârf ca tehnologie, cunoștințe și domeniu de cercetare și cred că tinerii bine supravegheați cu taskuri clare, pot învăța să facă lucrurile foarte bine; totodată entuziasmul lor este molipsitor.”

România a fost un bun exemplu în ceea ce privește activitatea transplantului

”În anul 2020, când toate spitalele erau închise sau transformate în spitale Covid, noi am menținut activitatea de nefrologie, precum și activitatea de transplant. În felul acesta, în prima parte a anului am fost singurul centru deschis din România și am reușit să ținem steagul sus. În perioada respectivă am realizat proceduri foarte complexe impuse pentru transplantarea pacienților”, declară medicul specialist.

Președintele Societății Române de Nefrologie subliniază faptul că toate transplanturile au fost un succes:” Nu am avut nicio pierdere, toate transplanturile au fost un succes, iar 80% dintre ele au prezentat funcție renală absolut normală. Am realizat cele mai multe transplanturi per an din cariera noastră.”

”La sfârșitul anului, odată cu deschiderea și celorlate centre din țară, România a fost un bun exemplu în ceea ce privește activitatea transplantului, pe când țări precum Franța, Germania, Italia au fost mult mai rezervate și au deschis centrele mai târziu”, completează prof.dr. Adrian Covic.

Recunoaștere obținută la nivel internațional

”Toate aceste lucruri au fost recunoscute la un moment dat și am intrat pe lista scurtă a Premiului Internațional de Practică Medicală (Royal College of Physicians), iar recent am obținut această distincție la Gala Elitelor Medicale, unde toată echipa de transplanat renal a fost premiată”, afirmă medicul nefrolog.

Rezidenții s-au aflat din nou în centrul atenției:”Pentru prezentarea din cadrul Galei am trimis trei rezidenți, care au fost foarte implicați în activitatea transplantului și am înțeles că prezentarea lor a fost foarte apreciată, momentul având o însemnătate aparte pentru ei.”

Numărul pacienților care au supraviețuit după transplant este mai bun decât media europeană

Întrebat dacă, acum, Compartimentul de Transplant Renal de la Spitalul Clinic „Dr. C. I. Parhon” este comparabil, din punct de vedere al complexității intervențiilor realizate și al siguranței oferite pacienților, cu orice clinică de specialitate din Europa, medicul răspunde cu modestie:” Răspunsul este și da, și nu. Facem foarte bine ceea ce facem, spre exemplu numărul de cazuri, de pacienți tranplantați care au supraviețuit este mai bun decât media europeană. Pe de altă parte, un centru de transplant este direct dependent de mărimea centrului și trebuie să fim realiști. Sunt câteva centre din Europa (Manchester, Paris, Viena) foarte mari, care fac un transplant pe zi, unde volumul și mărimea spitalul le aduce în prim plan la nivel internațional. Dacă vorbim de prima treime a centrelor de transplant din lume, atunci da, suntem acolo ca și rezultate, valoare și calitatea muncii.”

”Două lucruri ar trebui schimbate pentru ca numărul de transplanturi renale să crească consistent atât la Iași, cât și pe plan național”

 ”În primul rând ar trebui schimbată legea transplantului în România. Avem printre cele mai restrictive legi din Europa, e o lege anacronică, care este creată pe frică și pe verificări inutile. Nu pledez pentru o lege permisivă, ci pentru o lege normală, așa cum există în Croația, Spania, Suedia, Norvegia sau Austria, țări care au în centrul atenției etica și bunăstarea pacientului. Acest lucru trebuie spus pentru că există necunoscători care se impun acestei modificări legislative”, explică prof.dr. Adrian Covic.

”Al doilea aspect, mult mai important, este ca Guvernul prin Ministerul Sănătății să oblige, știu că sună imperativ, ca orice spital județean de bun calibru (spre exemplu Spitalul Județean Ploiești, Spitalul Județean Galați, Spitalul Județean Suceava) recunoscute pentru dotare, să ofere donatori în moarte cerebrală centrelor de transplant. Lucrurile se pot face foarte ușor (așa a procedat Croația și Spania), practic orice spital regional oferă aceste posibilități de transplant. La noi, orașele mari cu spitale dotate, nu oferă nimic, chiar dacă unele primesc și fonduri pentru această activitate. Cred ca este ușor de reglementat acest aspect, trebuie doar voință și supraveghere”, concluzionează președintele Societății Române de Nefrologie.