La nivel mondial, aproape jumătate de miliard de persoane suferă de diabet. Fără acțiuni semnificative pentru a aborda impactul global al afecțiunii, se anticipează că acest număr va crește, în următorii 25 de ani, la peste 700 de milioane.

În mai 1921, experimentele care au culminat cu descoperirea insulinei au început pentru prima dată în Toronto, Canada. Frederick Banting și Charles Best au început experimentele pe câțiva câini ce aveau diabet. Descoperire a venit atunci când unul dintre câini, numit Marjorie, a supraviețuit timp de 70 de zile cu injecții din extractul pancreatic sau „Isletin” așa cum o numeau echipa atunci. Pe 23 ianuarie, anul următor, prima injecție cu succes de insulină a fost administrată unei persoane care suferea de diabet.

Diabetul este o boală netransmisibilă, potențial debilitantă și care pune viața în pericol, și care poate avea un impact puternic asupra persoanelor afectate și a familiilor acestora. Acest lucru se întâmplă în special în țările cu venituri mici și medii, care găzduiesc aproape patru din cinci (79%) din totalul persoanelor care trăiesc în prezent cu diabet.

Se estimează că aproximativ jumătate dintre persoanele care au diabet rămân nediagnosticate. Lăsat netratat, fără administreare de insulină, diabetul de tip 1 este fatal.

Atunci când persoanele cu diabet zaharat de tip 2 nu sunt tratate, acestea sunt expuse riscului de complicații grave și care pun viața în pericol, cum ar fi infarct, accident vascular cerebral, insuficiență renală, orbire și amputarea membrelor inferioare.

În cele mai multe cazuri, dacă diabetul este detectat devreme, persoanele afectate pot fi în măsură să prevină sau cel puțin să întârzie apariția problemelor grave.

În această perioadă dificilă persoanele cu diabet se confruntă cu o amenințare majoră pentru sănătatea lor. Din păcate, s-a constatat co persoanele care trăiesc cu diabet pot fi mai susceptibile la cele mai grave complicații ale Covid-19. Dovezile sugerează că decesele sunt semnificativ mai mari în rândul persoanelor cu afecțiuni de sănătate subiacente, cum ar fi diabetul. Acest lucru se întâmplă în special în rândul persoanelor în vârstă (aproximativ una din cinci persoane cu vârsta peste 65 de ani au diabet) și atunci când diabetul nu este sub control. Îngrijorarea medicilor este că situația actuală poate duce la o creștere a complicațiilor diabetului în următorii ani.

Anii următori prezintă o oportunitate de a crește gradul de conștientizare a diabetului la un nivel fără precedent, pe măsură ce se împlinesc o serie de date cheie legate de descoperirea insulinei. Insulina rămâne în continuare la îndemâna multora care au nevoie de ea.

Asigurarea accesului universal la insulină pentru toți cei care au nevoie rămâne o provocare globală. Barierele în calea accesului și accesibilității sunt multe și complexe, reflectând pașii multipli implicați în producție, distribuție și stabilire a prețurilor, precum și infrastructura necesară pentru a asigura utilizarea adecvată și sigură a insulinei.

 

Unită, comunitatea globală a diabetului are influența și hotărârea de a aduce schimbări semnificative în acest sens. Trebuie să ne asumăm provocarea. O datorăm milioanelor de familii afectate de diabet și o datorăm moștenirii lui Banting și Best”, Prof. Andrew Boulton, Președinte, International Diabetes Federation.

 

 

Sursa materialului: https://worlddiabetesday.org/about/insulin-at-100/