Aceasta a fost concluzia Orei Pacientului RoDiabet, organizată la finalul lunii august și care a adus în fața membrilor comunității trei invitați speciali deosebiți: medicii diabetologi conf. dr. Anca Pantea Stoian și dr. Delia Reurean – Pintilei, alături de psihologul Cristina Petruț.

Avem două mari clase de molecule noi, inhibitorii de SGLT-2 și analogii de GLP-1, care dincolo de stabilizarea profilului glicemic au rezultate spectaculoase asupra rinichiului, asupra inimii dar și asupra greutății”, a declarat conf. dr. Anca Pantea Stoian în cadrul ultimei întâlniri Ora Pacientului Rodiabet, din 31 august 2022. ”Este foarte important să reținem că atunci când alegem o medicație pentru oricare dintre pacienții noștri, alegem pentru fiecare în parte ceea ce i se potrivește cel mai bine. Dacă pacientul cu diabet tip 2 asociază obezitate, atunci trebuie să avem și acea componentă de educație nutrițională. Orice tratament, indiferent de cât ar fi de bun, nu are cum să funcționeze fără o organizare a meselor,  fără un echilibriu între somn și activitate, fără activitate fizică și consum de lichide”, a continuat medicul diabetolog intervenția sa în cadrul webinarului.

Despre relația dintre greutate și diabet a vorbit și dr. Delia Reurean Pintilei, diabetolog și fondator al Clinicii de Nutriție: ” Persoanele cu diabet zaharat de tip 2 au un exces de greutate, care, în foarte multe dintre  cazuri, se află chiar la rădăcina problemei. Dacă am privi lucrurile invers, am putea spune că  obezitatea nu este complicația diabetului, ci diabetul este una din complicațiile obezitățiiRemisia diabetului zaharat de tip 2 este posibilă și este un fapt dovedit. Dar ea apare la o anumită categorie de persoane cu obezitate, iar această remisie poate avea loc doar în primii șase ani de la diagnostic. De ce? Pentru că ai nevoie ca pancreasul să aibă în continuarea capacitatea să secrete insulină” a explicat dr. Reurean Pintilei.

Schimbarea stilului de viață și trecerea la o regim alimentar sănătos, completat cu mișcare, hidratare corectă și un somn suficient, sunt fundamentale pentru orice schimbare pe termen lung.

Atunci când o persoană cu diabet scade în greutate, cam 15% din greutatea sa corporală și face asta într-un mod destul de rapid, în circa șase luni, asta va duce la reducerea încărcării grase a ficatului, cel care este principalul sediu al rezistenței la insulină. Odată cu scăderea în greutate în diabet se reduce și necesitatea numărului de medicamente hipertensive, astfel încât un pacient care are câte 4-5 medicamente pentru inimă poate rămâne doar unul sau două medicamente. Se reduce și presiunea pe articulații și dispare sindromul de apnee în somn, o altă complicație a  greutății. Toate aceste aspecte duc la aceeași concluzie: optimizarea stilului de viață este fundamentul tratamentului diabetului zaharat de tip 2” a explicat dr. Delia Reurean Pintilei.

Din orice echipă multidisciplinară care gestionează persoane cu diabet, nu ar trebui să lipsească psihologul, dar în ciuda creșterii prezenței acestora în cabinetele de diabet, există în continuare reticență și ezitare în apelarea la serviciile lor. ”Cred că ne obișnuim din ce în ce mai mult cu ideea psihologului în echipa medicală, dar încă sunt multe persoane reticente să meargă la psiholog pentru că nu știu    ce se întâmplă acolo. Dacă vorbim de terapia pentru obezitate, trebuie să avem în  vedere faptul că obezitatea este o boală și implică foarte multe modificări de-a lungul timpului, mai ales la nivelul regimului alimentar” a completat Cristina Petruț, în intervenția sa din cadrul webinarului Ora Pacientului Rodiabet.

Despre Ora Pacientului Rodiabet

Ora Pacientului RoDiabet este o inițiativă a Platformei RoDiabet dezvoltată din mai 2020 cu susținerea partenerilor: Alliance Healthcare România, Alphega FarmacieBoehringer Ingelheim, Dahna, FADR- Federația Asociațiilor Diabeticilor din România,  LiamedMedtronic, Novo Nordisk.  

Întâlnirile lunare RoDiabet Ora Pacientului sunt dedicate tuturor persoanelor care trăiesc cu diabet și familiilor acestora, abordând teme care să ușureze gestionarea acestei maladii și care să răspundă întrebărilor persoanelor cu diabet, precum: gestionarea corectă a diabetul în timpul pandemiei, ce este și cum controlăm hipoglicemia, complicațiile cardiovasculare și cele renale ale diabetului, obezitatea și diabetul, piciorul diabetic sau tehnologii și aplicații în sprijinul persoanelor cu diabet.

RoDiabet este o comunitate administrată de Oameni și Companii. Oameni și Companii-OSC oferă soluții de marketing utilizând un ecosistem propriu de +130 comunități business sau profesionale si platforme digitale asociate. O listă cu aceste platforme puteți vedea aici. O listă de comunități, aici