Probioticele sunt microorganisme vii care pot oferi beneficii pentru sănătate atunci când sunt consumate. De obicei, se găsesc adăugate în iaurturi, băuturi și suplimente alimentare. Sunt disponibile și în alimente fermentate, cum ar fi chefir, tempeh, kombucha, miso, kimchi și varză murată.

Unele studii sugerează o legătură între consumul de probiotice și pierderea în greutate, atunci când fac parte dintr-o dietă echilibrată. Cu toate acestea, studiile clinice suplimentare vor ajuta la determinarea modului în care medicii pot utiliza probioticele în tratamentul pacientului cu obezitate.

FDA nu reglementează probioticele și le tratează ca și pe alte suplimente de sănătate. Cu toate acestea, în general, le consideră sigure. În plus, FDA include multe microorganisme în lista GRAS (General Recognized As Safe), cum ar fi tulpinile producătoare de acid lactic, probiotice utilizate în mod obișnuit în iaurt, Lactobacillus bulgaricus și Streptococcus thermophilus.

Relația dintre probiotice și pierderea în greutate este complexă și face obiectul cercetărilor în curs. O analiză științifică a datelor din 2021 sugerează că aportul de probiotice ar putea duce la pierderea în greutate pe parcursul a 12 săptămâni, în combinație cu alte obiceiuri de viață sănătoase, cum ar fi activitatea fizică regulată.

O altă recenzie a analizat relația dintre obezitate și microbiomul intestinal. Cei cu un indice de masă corporală (IMC) mai mare pot avea o diversitate redusă în microbiomul intestinal. Studiul sugerează că, consumul de probiotice poate modifica microbiomul intestinal în moduri care promovează pierderea în greutate la persoanele cu IMC ridicat, prin reglarea apetitului, metabolismului și consumului de energie.

Similar cu alte suplimente, probioticele nu sunt supuse acelorași reglementări ca și medicamentele sau alimentele. Această lipsă de reglementare se aplică suplimentelor. Prin urmare, nu este întotdeauna posibil să se asigure că probioticul conține tulpinile de bacterii și cantitățile pe care produsul le revendică.

În plus, multe populații de bacterii dintr-un supliment probiotic se pot schimba în timp din cauza condițiilor de depozitare sau a fluctuațiilor de temperatură.

Un studiu din 2015 raportează cazuri foarte rare de interacțiuni cu bacterii-gazdă nedorite sau alte efecte secundare ale probioticelor, de obicei la persoanele imunodeprimate sau la cei grav bolnavi. Cercetătorii observă că administrarea de suplimente prezintă întotdeauna un anumit risc și că siguranța probioticelor necesită studii suplimentare.

Alimentele care conțin probiotice, cum ar fi iaurturile, sunt reglementate de FDA. Este posibil să nu conțină probiotice în cantități atât de mari ca suplimentele, dar pot fi, în general, o opțiune mai sigură pentru persoanele preocupate de riscuri.

Probioticele nu sunt un înlocuitor pentru medicina convențională. Probioticele nu trebuie luate de persoanele imunodeprimate sau grav bolnave. Dacă sunteți însărcinată sau alăptați, solicitați sfatul medicului înainte de utilizare. Probioticele nu pot trata sau vindeca nicio boală sau afecțiune.

 

Cum să alegi un supliment probiotic

Când caută un probiotic, o persoană poate avea în vedere următoarele:

  •  Reglementarea actuală impune doar producătorului să declare greutatea totală a microbilor, vii sau morți, care nu se corelează cu doza reală pe care o poate consuma o persoană. Atunci când alegeți un supliment se recomandă să căutați un supliment care să declare unitățile formatoare de colonii (CFU) totale, la sfârșitul perioadei de valabilitate a produsului. CFU reprezintă numărul de celule viabile dintr-o probă dată în condiții controlate
  • Multe suplimente probiotice au între 1-10 miliarde CFU, iar unele au peste 50 de miliarde. Nu există o limită superioară de consum definită, dar în prezent nu există nicio dovadă care să sugereze că un număr mai mare de CFU are efecte mai bune asupra sănătății.
  • Oamenii ar trebui să ia în considerare și tipurile și cantitățile diferitelor tulpini. Totuși, acestea nu indică neapărat produse mai sigure sau de calitate superioară.

În timp ce capsulele și pulberile sunt cele mai comune suplimente probiotice, ele sunt disponibile și în iaurturi, băuturi cu lapte fermentat și chiar infuzate în băuturi aromate. Microbiomul intestinal al unui individ se va adapta, de asemenea, treptat, la modificările dietei.

Probioticele singure nu vor susține probabil pierderea în greutate și ar trebui luate în combinație cu metode dovedite de slăbire, cum ar fi reducerea aportului de energie și creșterea activității fizice.

Experții studiază continuu probioticele pentru a găsi cele mai eficiente tulpini de bacterii și doza optimă de CFU. Ei ar putea apoi să confirme legătura dintre microbiomul intestinal și pierderea în greutate.

 

Sursa: Medicalnewstoday.com