Laboratoarele Genetic Center au intrat în echipa REGINA MARIA în anul 2019. Echipa Genetic Center a depus eforturi încă de la înființare sa pentru a deveni cel mai important și performant centru de analize genetice din România. Genetic Center pune mereu accent pe calitatea și acuratețea testelor, dar și pe viitorul industriei, prin formarea de specialiști la nivel național.

“În cei aproape 3 ani de când suntem parte din Rețeaua REGINA MARIA, prin deschiderea medicilor din policlinicile și spitalele noastre, am introdus testele genetice în practica zilnică, spre beneficiul pacienților noștri. Reușim astfel să avem un rol cheie în prevenție, cât și să îmbunătățim și să perfecționăm tratamentele oferite pacienților care ne aleg”, spune Raluca Prodan, Director General al Genetic Center, într-un interviu acordat platformei GlobalManager.ro.

Oncologia este una dintre ariile ce prezintă un interes deosebit pentru Genetic Center, având în vedere importanța pe care testele genetice o au în această specialitate. De la diagnostic la tratament, testele genetice ajută la prelungirea vieții pacienților oncologici și poate duce la o calitate mai bună a vieții acestora. În 2021, compania a adăugat în portofoliul propriu cel mai complet și complex test genetic pentru cancere ereditare, un panel ce analizează 125 de gene implicate în declanșarea mai multor tipuri de cancer. În urma unui astfel de test, pacienții pot afla dacă au o predispoziție spre un anumit tip de cancer, putând astfel să intre în programe de screening dedicate.

“În 2021, am continuat procesarea testelor RT-PCR pentru diagnosticarea Covid-19 în cele doua laboratoare de genetică. Alături de colegii din Laboratorul Central, am fost primul furnizor privat care a testat PCR în parteneriat cu statul, pentru ca aveam deja echipamentele necesare”, declară Raluca Prodan.

“Facem transfer de tehnologie pentru internalizarea testelor genetice în locațiile proprii”

Laboratoarele Genetic Center se păstrează în prima linie prin programe continue de formare a specialiștilor în genetică medicală, la nivel național. Semnează noi parteneriate cu medici, biologi, bioinformaticieni renumiți internațional care devin mentori, impartășesc din cunoștințele lor și aduc în prim plan protocoale și proceduri de lucru folosite uzual în Europa sau SUA.

“Ne uităm constant la oportunități de dezvoltare, la noutățile în domeniu, fie că vorbim de teste nou apărute sau cercetări la nivel internațional. Prin prisma parteneriatelor pe care le avem cu laboratoare din SUA, facem transfer de tehnologie pentru internalizarea testelor genetice în locațiile proprii. Aducem teste în premiera în România, cum sunt testele de epigenetică. Echipa noastră de specialiști este implicată în proiecte de cercetare, colegii noștri fiind direct interesați de premierele în domeniu, de noutățile care pot avea un rol esențial în prevenție și tratament”, arată Raluca Prodan.

La Cluj-Napoca va fi inaugurat cel mai mare laborator regional

REGINA MARIA pregătește la Cluj-Napoca lansarea celui mai mare laborator regional. Vor aduce împreuna laboratorul clinic din cadrul Spitalului Regina Maria, laboratorul Santomar specializat în anatomie patologică și citologie și laboratorul Genetic Center.

Laboratorul din Cluj va urma modelul laboratorului Central din București, găzduind toate departamentele de laborator și prelucrând local o gamă extinsă de analize. Pentru pacienții din Cluj, asta se traduce în timp mai scurt de eliberare a rezultatelor, chiar și pentru analize complexe, cum sunt biopsiile sau testările genetice.

Un alt focus al companiei în 2022 este pe zona de tratament al infertilității. La Cluj-Napoca a fost inaugurat primul centru de fertilizare în vitro al rețelei REGINA MARIA. Acest centru a fost creat din nevoia de a oferi un diagnostic integrat și a găsi opțiunile potrivite de tratament pentru persoanele și cuplurile care se confruntă cu probleme de infertilitate.

“Împreună cu Columna Medical Center, parte și ea a Rețelei REGINA MARIA, și cu alți parteneri tradiționali, căutăm cele mai eficiente metode de tratament personalizat. Am implementat deja două teste unice în România, cu rol cheie în diagnosticarea și tratamentul infertilitatii – Endometriom și KIR-HLAC”, concluzionează Raluca Prodan.