În urmă cu două decenii, îngrijirea bazată pe dovezi despre obezitate era în stadii incipiente. În 1994 a fost descoperită leptina, un hormon care reglează depozitarea grăsimilor și a fost asociat cu dezvoltarea obezității. La acea vreme, obezitatea nu era recunoscută de comunitatea mai largă de îngrijire a sănătății ca o boală, iar îngrijirea bazată pe dovezi era extrem de limitată.

Astăzi, perspectiva asupra obezității s-a schimbat dramatic. Obezitatea este acum văzută ca o boală de către majoritatea comunității de îngrijire din sănătate, iar liniile directoare sunt abundente, mai multe organizații profesionale au lansat recomandări cu privire la noi tratamente.

În 2021, a fost aprobat un nou medicament, 2,4 mg semaglutidă, administrat 1 dată pe săptâmână, cu o eficacitate superioară în comparație cu predecesorii săi. Dovezile care susțin chirurgia bariatrică sunt mult mai puternice, iar procedura este acum văzută ca o opțiune de tratament pe termen lung.

În ciuda tuturor acestor progrese, mai sunt multe de făcut. Deși există mai multe instrumente pentru a trata obezitatea, furnizorii s-au străduit să ajute pacienții eligibili să acceseze chirurgia bariatrică sau să ia medicamente, chiar dacă ratele obezității continuă să crească.

„Epidemia de obezitate nu a scăzut deloc. Medicamentele, dieta și exercițiile fizice, programele de medicamente pentru obezitate și chirurgia bariatrică nu au fost adoptate într-un mod care să oprească epidemia de obezitate”, a declarat Caroline M. Apovian, MD, co-director al Centrului pentru Managementul Greutății în divizia de endocrinologie, diabet și hipertensiune arterială de la Spitalul Brigham and Women’s, SUA.

Noi linii directoare, semaglutida printre cele mai mari progrese

În urmă cu douăzeci de ani, existau puține opțiuni de farmacoterapie pentru persoanelor cu obezitate. Orlistat (Xenical, GlaxoSmithKline), aprobat de FDA în 1999, a fost singurul medicament aprobat pentru utilizare pe termen lung în gestionarea obezității.

„Orlistat a fost primul medicament aprobat pentru utilizare pe termen lung pentru gestionarea obezității. Până atunci, totul de pe piață era aprobat doar pentru utilizare pe termen scurt și toate aceste medicamente aveau cerințe mult mai mici pentru a dovedi eficacitatea și siguranța înainte de a fi aprobate de FDA, în timp ce acum, există un nivel foarte ridicat”, a spus Scott Kahan, MD, MPH, director al Centrului Național pentru Greutate și Wellness, SUA.

Aprobarea de către FDA a semaglutidei, din iunie 2021, a schimbat perspectiva asupra farmacoterapiilor pentru obezitate. Un agonist al receptorului GLP-1, semaglutida a produs o pierdere în greutate care a depășit medicamentele anterioare, jumătate dintre participanți care au luat medicamentul pierzând cu 15% sau mai mult din greutatea corporală în decurs de 68 de săptămâni, potrivit datelor publicate în The New England Journal of Medicine.

„Este primul medicament pentru tratament general, cu scădere în greutate între 10% și 20% la majoritatea pacienților. Ne permite să gestionăm în mod activ pierderea în greutate într-un interval în care putem îmbunătăți starea de sănătate a pacienților prin prevenirea și tratarea complicațiilor. Acest lucru va stimula interesul public pentru medicament și, atunci când pacienții vor ceva, sistemele de îngrijire a sănătății tind să răspundă”, a spus W. Timothy Garvey, profesor de medicină la Universitatea din Alabama (UAB) din Birmingham.

Există medicamente, proceduri și tratamente bazate pe dovezi mai eficiente disponibile pentru obezitate astăzi decât acum 20 de ani, dar profesioniștii din domeniul sănătății încă se luptă să obțină tratamente care să fie acoeperite de asiguratori pentru mai mulți oameni ce suferă de obezitate.

 

Material preluat și tradus de pe Healio.com.