Summit-ul tehnic la nivel înalt organizat de IDF Europa și OMS Europa a pus diabetul pe agenda publică europeană, reamintind nevoia urgentă de a accelera acțiunile privind îmbunătățirea depistării diabetului zaharat și creșterea calității îngrijirii, alături de asigurarea accesului egal la tratament. România a fost reprezentată de conf. univ. dr. Anca Pantea Stoian, președintele Comisiei de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice a Ministerului Sănătății și de dr. Delia Reurean Pintilei, membră în aceeași Comisie.

Documentul semnat stabilește o serie de deziderate care trebuie atinse până în anul 2030:

🩸80% din pacienții cu diabet vor fi diagnosticați! În momentul actual doar 1 din 2 persoane cu diabet este diagnosticată.

🩸80% din aceștia vor avea un control glicemic bun!

🩺80% din pacienții cu diabet vor avea și tensiunea arterială în limite normale!

💊60% dintre pacienții cu diabet și vârsta de peste 40 de ani vor beneficia de tratament pentru dislipidemie!

💉100% din pacienții cu diabet zaharat tip 1 vor avea acces la insulină și la testele de monitorizare glicemică.

”În România, lupta împotriva diabetului o duc marea majoritatea medicilor diabetologi – a medicilor implicați, corecți și responsabili, a celor care sunt parte și construiesc echipe, a asociațiilor persoanelor cu diabet, a societății civile, a mass-media din sănătate și bineînțeles, ca parte a comunității active a medicilor diabetologi, îi am alături și pe colegii din Comisia de Diabet a Ministerului Sănătății, cărora le mulțumesc pentru eforturile considerabile pe care le fac zi de zi în acest domeniu”, a mai transmis conf. univ. dr. Anca Pantea Stoian în mesajul postat după întâlnire.

Textul integral al Declarației pentru accelerarea acțiunilor în diabet este disponibil AICI.

 

Surse: https://www.linkedin.com/posts/idf-europe_healthcare-europe-diabetes-activity-7122884419689881600-LgzW/

https://www.linkedin.com/feed/update/urn:li:activity:7136080999616032768/