Alianţa Pacienţilor Cronici din România a solicitat Parlamentului şi Guvernului să anuleze taxarea cu 10% pentru toate concediile medicale, atât pentru bolile cronice, cât şi pentru afecţiunile acute, concediile de maternitate, concediile medicale pentru îngrijirea copilului bolnav, concediile medicale primite în caz de accidente.

Potrivit unui comunicat remis presei, taxarea cu 10% a concediilor medicale “pune o presiune nejustificată” pe bolnavii cronici.

“Niciun bolnav cronic nu alege când să se îmbolnăvească şi când să se interneze în spital. Boala cronică de orice fel are o evoluţie naturală care nu se supune deciziilor arbitrare ale autorităţilor. Rugăm Parlamentul şi Guvernului României să anuleze taxarea cu 10% pentru toate concediile medicale, atât pentru bolile cronice, cât şi pentru afecţiunile acute, concediile de maternitate, concediile medicale pentru îngrijirea copilului bolnav, concediile medicale datorate unor accidente. Dacă Guvernul consideră că se abuzează de concediile medicale, să declanşeze investigaţii care să identifice şi să pedepsească abuzurile. Nu pot fi pedepsiţi toţi românii doar pentru că nu au fost identificaţi cei care abuzează de concediile medicale”, susţine sursa citată.

Conform APCR, taxarea cu 10% a concediilor medicale pune “o povară în plus” asupra bolnavilor pe lângă celelalte pe care le generează un sistem medical “prost” finanţat: lipsa fondurilor pentru analizele medicale, “probleme” cu găsirea medicamentelor în farmacii, “întârzieri” în finanţarea spitalelor şi farmaciilor.

“Toate acestea duc la întârzieri în administrarea terapiilor şi implicit la agravări ale stării de sănătate şi creşterea numărului de concedii medicale”, a transmis organizaţia. AGERPRES