Dincolo de problema mortalității infantile, avem și probleme legate de mortalitatea maternă  în timpul sarcinii și mai ales în momentul nașterii. Din păcate condițiile de spitalizare nu sunt uniforme în România, maternitățile nu sunt toate la fel. Este în continuare o mare diferență să naști în București, într-o clinică universitară și este cu totul altceva să naști într-o maternitate de gradul 1 în țară” a declarat prof. dr. Radu Vlădăreanu, Președintele Societății de Obstetrică și Ginecologie din România, în cadrul întâlnirii Comunității Asociațiilor de Pacienți CASPA.RO din 29 septembrie 2021.

Întâlnirea organizată pentru a marca Ziua Mondială a Siguranței Pacientului din 2021 a avut drept tema ”Îngrijirea sigură a mamelor și nou- născuților”, pentru a atrage atenția asupra riscurilor și greutăților la care sunt supuse mamele și nou-născuții la nivel mondial în momentul nașterii, povară accentuată și de pandemia mondială Covid – 19.

”Pentru specialitatea noastră conștientizarea importanței siguranței în momentul nașterii dar și înaintea sarcinii, este extrem de valoroasă. Acesta a fost și motivul pentru care noi, ca societate profesională (Societatea de Obstetrică și Ginecologie din România) ne-am preocupat să venim cu date noi, cu ghiduri actualizate care să contribuie la siguranța mamei, a nou-născutului, a unei sarcini. Este foarte important ca toți medicii care și-au însușit această patologie obstretică să practice conform acestor ghiduri” este de părere prof. dr. Radu Vlădăreanu.

 

Siguranța e mai mult o problemă de sistem

Prof. dr. Radu Vlădăreanu este de părere că ”nu pregătirea medicului este o problemă, ci mai degrabă vorbim despre o problemă de sistem. În continuare este foarte diferit să naști în București, într-o clinică universitară și cu totul altceva să naști într-o maternitate de gradul 1 sau chiar mai jos, într-un loc unde ai doar un medic ginecolog și o asistentă. Această diferență între o clinică la oraș mare și una dintr-un oraș mic este dărâmătoare și acolo se moare în special.”

Există și pași mari realizați în uniformizarea serviciilor medicale la nivelul întregii țări. Recent a fost finalizată ”Metodologia monitorizării sarcinii”, un efort al Societății de Obstetrică și Ginecologie din România de a veni cu toate elementele care să permită un rezultat uniform. A fost creat și carnetul gravidei, realizat împreună cu Societatea Națională a Medicilor de Familie și care va permite urmărirea pacientei împreună de către medicul de familie și cel ginecolog.

 

Despre CASPA.RO – Comunitatea Asociațiilor de Pacienți

Caspa.ro este platforma Comunității Asociațiilor de Pacienți din România, un proiect dezvoltat de Oameni și Companii din iunie 2015. Din septembrie 2017 comunitatea beneficiază de propria platformă digitală, unde reunim proiectele, programele și inițiativele asociațiilor de pacienți. Săptămânal cele mai importante știri sunt reunite într-un newsletter transmis gratuit abonaților, la care vă puteți înscrie AICI.

Oameni și Companii-OSC oferă soluții de marketing utilizând un ecosistem propriu de +100 comunități business sau profesionale si platforme digitale asociate. O listă cu aceste platforme puteți vedea aici. O listă de comunități, aici