Rezultatele unui studiu recent arată că unele medicamente ce ajută la reglarea glucozei din sânge și utilizate pentru a trata obezitatea și diabetul de tip 2 pot reduce apariția complicațiilor la pacienții cu COVID-19 și diabet de tip 2.

„Cea mai importantă constatare a acestui studiu pentru clinicieni este efectul extrem de protector al tratamentului cu agoniști ai receptorului peptidei-1 glucagon (GLP-1R) împotriva mortalității la pacienții cu diabet zaharat de tip 2 (T2DM)”, a spus autorul principal, Dr. Patricia. Sue Grigson, Penn State College of Medicine, Pennsylvania.

Având în vedere această constatare și profilul sigur al acestor medicamente, datele sugerează că acestei clase de medicamente, utilizată pentru tratarea DZ tip 2, ar trebui să i se acorde o atenţie mai mare și privită ca strategie de tratament pentru această populaţie vulnerabilă de pacienţi.

Echipa de cercetători a analizat fișele medicale electronice ale a aproape 30.000 de pacienți, în principal din Statele Unite, pacienți care aveau diabet de tip 2 și fuseseră testați pozitiv pentru SARS-CoV-2 în perioada ianuarie-septembrie 2020.

Cercetătorii au investigat dacă pacienții care se tratau cu agonişti GLP-1R sau alte medicamente pentru diabet, cu cel puțin șase luni înainte de a fi diagnosticați cu COVID-19, au avut rezultate mai bune decât aproape 24.000 de pacienți care nu luau aceste medicamente.

Tratamentul cu agonişti GLP-1R a fost, de asemenea, asociat cu mai puţine complicaţii respiratorii (15,3% vs. 24,9%; RR, 0,62; P<0,001) şi scăderea mortalităţii (1,9% vs. 3,3%; RR, 0,58; P=0,04).

Tratamentul cu inhibitori de dipeptidil peptidază-4 (DPP-4) a fost asociat cu mai puține complicații respiratorii (24,0% vs. 29,2%; RR, 0,82; P<0,001). Pacienții care au continuat să utilizeze inhibitori DPP-4 după spitalizare au prezetat un risc mai mic de deces decât cei care au întrerupt utilizarea lor (9% vs. 19%; RR, 0,45; P<0,001). Utilizarea pioglitazonei a arătat un risc scăzut de internare în spital, dar nici DPP-4, nici pioglitazona nu au prezentat risc scăzut de deces.

A fost important să se efectueze acest studiu, deoarece pacienții cu T2DM prezintă un risc foarte mare de deces din cauza infectării cu COVID-19. Ca atare, este esențial să identificăm strategii de tratament de prevenție. Deși acest studiu retrospectiv nu poate arăta cauza și efectul, rezultatele sugerează că tratamentul pacienților cu T2DM cu agonişti GLP-1R va duce la o mai mare rezistență și o supraviețuire mai mare în urma unui diagnostic cu COVID-19”, a explicat dr. Grigson.

Studiu preluat și tradus de pe Medscape.com.