Domeniul diabetului a clasificat această tulburare metabolică în grupuri distincte genetic, inclusiv tipul 1 și tipul 2. Cu toate acestea, noile cercetări genetice axate pe o formă de diabet de tip 2 (DT2), care devine din ce în ce mai frecventă la adolescenți, sugerează o imagine mai complicată.

Cercetătorii de la Broad Institute of MIT și Harvard, de la Spitalul de Copii din Boston și de la Harvard Medical School au analizat ADN-ul a peste 3.000 de participanți cu DT2 cu vârsta cuprinsă între 12 și 18 ani și aproape 9.800 adulți martor, dintre care peste trei sferturi erau africani, cu ascendență americană sau hispanica. Ei au descoperit că DT2 cu debut la tinerețe este o formă intermediară genetic a tulburării, care se află pe un spectru între DT2 cu debut la maturitate și formele rare ale tulburării cauzate de o singură genă.

DT2 la adulți este influențat de mii de variante genetice comune, în timp ce formele genetice rare, cunoscute sub numele de diabet monogenic, sunt cauzate de o singură variantă. Cu toate acestea, într-o lucrare recentă Nature Metabolism, cercetătorii au arătat că DT2 cu debut la tinerețe împărtășește unele dintre aceleași caracteristici genetice ca ambele forme, purtând atât variante genetice comune, cât și rare. Mai mult, acești indivizi au mai multe dintre aceste variante decât persoanele cu DT2 cu debut la maturitate, ceea ce sugerează că genetica are un rol mai mare în provocarea DT2 cu debut la tinerețe decât în ​​forma cu debut la maturitate.

Lucrarea a dezvăluit, de asemenea, că amestecul specific de diferite tipuri de variante la un anumit individ este corelat cu setul particular de simptome. De exemplu, cei cu variante comune au prezentat mai multe simptome de DT2, cum ar fi niveluri ridicate de insulină. Descoperirile sugerează că există mai multe suprapuneri genetice între diferitele forme de diabet decât se credea anterior.

Modul în care clinicienii clasifică acum pacienții cu diabet se bazează pe simptome, dar în acest studiu, frecvența factorilor de risc genetic pare să varieze în rândul pacienților cu DT2 cu debut la tinerețe”, a spus Jason Flannick, profesor asistent la Boston Children’s Hospital și Școala de Medicină Harvard.

Semnalarea factorilor de risc

Variantele genetice care cauzează boli sunt, în general, clasificate astefel: comune (care apar în mai mult de 5 la sută din populație), rare (mai puțin de 1 până la 5 la sută din populație) sau monogenice (care sunt capabile să provoace boli singure). Cunatificarea contribuției acestor diferite tipuri de variante la apariția DT2 la tineri necesită date genetice de la mii de pacienți.

Pentru a accesa un set de date atât de mare, Flannick și colaboratorii săi au apelat la ProDiGY (Progress in Diabetes Genetics in Youth), un consorțiu de cercetare finanțat de National Institutes of Health, care a secvențiat exomii (regiunea care codifică proteinele din genom) a mii de adolescenți cu DT2 și a colectat, de asemenea, date despre variantele genetice comune de la multe mii de adulți sănătoși.

Analizele lor au demonstrat o combinație de variante genetice comune și rare în DT2 cu debut timpuriu, care au o influență mai mare asupra riscului de boală decât în ​​forma cu debut la maturitate. Riscul de variantă comună a pacienților cu debut timpuriu a fost de trei ori mai mare, iar riscul variantelor rare a fost de cinci ori mai mare.

Cercetătorii, bazându-se pe lucrările publicate anterior de consorțiul ProDiGY, au descoperit, de asemenea, că 2,4% dintre pacienții cu DT2 cu debut în tinerețe aveau diabet monogen, inclusiv un număr semnificativ de pacienți care aveau variante în MC4R, o genă strâns legată de obezitatea monogenă. Ei au spus că aceste cazuri ar trebui testate pentru diabetul monogenic, ceea ce ar putea schimba tipurile de tratamente pe care le-ar primi.

„Există o fracțiune care merită să fie testată pentru forme monogenice de diabet, chiar dacă nu arată exact ca în cazurile monogenice tipice”, a spus Flannick.

Medicina de precizie

Cercetătorii au crezut mult timp că variantele comune sunt un factor semnificativ de risc genetic pentru diabet, dar Prof. Soo Heon Kwak, co-autor al studiului, spune că studiul poate schimba această gândire: „A existat o lungă dezbatere cu privire la arhitectura genetică pentru DT2, iar studiultinde să încline spre ipoteza variantei comune. Dar arătăm că există variante rare care sunt importante chiar și după excluderea cazurilor de diabet monogen.”

Kwak și Flannick speră că studiul lor poate informa dezvoltarea de noi tratamente pentru diabet și adaugă că abordarea lor poate fi folosită pentru a înțelege mai bine cauzele genetice ale altor boli.

„Cred că acest lucru ar putea avea un impact uriaș asupra altor studii despre boli complexe cu forme de debut precoce. Există multă eterogenitate în diferitele forme de boală comună. Cu acest model, putem înțelege arhitectura genetică a altor condiții,” a spus Kwak.

 

Sursa: Broadinstitute.org