Cancerul este principala cauză de deces în rândul persoanelor cu diabet din Anglia. Aceasta este concluzia unui studiu de 18 ani realizat oamenii de știință de la Imperial College din Londra și publicat în revista The Lancet Diabetes & Endocrinology.

Cercetarea, finanțată de Wellcome Trust, relevă faptul că între 2001-2018 bolile de inimă și accidentul vascular cerebral nu mai erau principalele cauze de deces în rândul persoanelor cu diabet zaharat, așa cum erau acum 18 ani.

Diabetul afectează 4,7 milioane de persoane din Marea Britanie și este cauzat de faptul că organismul nu poate regla nivelul zahărului din sânge. Aproximativ 90% au diabet de tip 2, care este asociat cu factori de stil de viață, cum ar fi hipertensiunea arterială și excesul de greutate.

Restul au diabet de tip 1, care este cauzat de atacul organismului asupra celulelor care produc insulină, hormonul care controlează glicemia.

În cadrul studiului, cercetătorii de la Imperial’s School of Public Health au analizat datele anonimizate de îngrijire primară de la 313.907 persoane din Anglia cu diabet în perioada 2001-2018 și le-au asociat cu datele de deces de la Office of National Statistics.

Studiul a arătat că ratele de deces pentru persoanele cu diabet au scăzut în perioada de studiu cu 32% pentru bărbați și 31% pentru femei.

Echipa explică că decesele cauzate de bolile de inimă și accidentele vasculare cerebrale s-au redus la nivelul întregii populații, inclusiv a celor fără diabet.

„Îmbunătățirile factorilor de risc precum fumatul și tensiunea arterială, împreună cu progresele în tratamentele medicale au contribuit la scăderi mari ale deceselor cauzate de boli de inimă și accident vascular cerebral. Îmbunătățirile au fost și mai mari la persoanele cu diabet zaharat. Acest lucru a dus la apariția afecțiunilor vasculare pentru aproximativ 25% din totalul deceselor la persoanele cu diabet, comparativ cu 45% așa cum era cu 20 de ani în urmă.”

Dr. Jonathan Pearson-Stuttard, autorul principal al studiului.

Descoperirile au arătat, de asemenea, că persoanele cu diabet zaharat ar fi mai susceptibile de a muri de demență, boli hepatice sau boli respiratorii decât persoanele fără diabet.

Ratele de deces au fost mai mari la cei cu diabet, comparativ cu cei fără, în aproape toate cauzele studiate. Ratele de deces pentru afecțiunile hepatice și demența au fost de două ori mai mari la persoanele cu diabet, comparativ cu cele fără în 2018, în timp ce ratele de deces respirator au fost cu 80% mai mari.

Echipa de cercetare spune că persoanele cu diabet au un risc crescut de două ori mai mare de demență în comparație cu cei fără diabet. Legătura exactă pentru acest lucru nu este clară, dar există mai mulți factori de risc comuni, cum ar fi fumatul, obezitatea și dieta slabă între diabet și demență.

Descoperirile au arătat, de asemenea, că persoanele cu diabet zaharat ar fi mai susceptibile de a muri de demență, boli hepatice sau boli respiratorii în 2018 decât persoanele fără diabet.

Ratele de deces au fost mai mari la cei cu diabet, comparativ cu cei fără, în aproape toate cauzele studiate. Ratele de deces pentru afecțiunile hepatice și demența au fost de două ori mai mari la persoanele cu diabet, comparativ cu cele fără în 2018, în timp ce ratele de deces respirator au fost cu 80% mai mari.

Echipa de cercetare solicită actualizarea îndrumărilor în ceea ce privește tratamentul diabetului, pentru a se asigura că pacienții și medicii sunt conștienți de amploarea condițiilor în care sunt expuși unui risc mai mare de a include cancer, demență și boli hepatice.

Ei adaugă că motivele pentru care cancerul este principala cauză de deces sunt neclare, dar ar putea fi corelate cu faptul că persoanele cu diabet sunt mai susceptibile de a fi supraponderale, iar excesul de greutate este un factor de risc principal pentru cancer.

Echipa evidențiază, de asemenea, limitările studiului, cum ar fi incapacitatea de a face diferența între diabetul de tip unu și cel de două tipuri de date și faptul că aproximativ 20% dintre persoanele cu diabet zaharat din Marea Britanie sunt nediagnosticate.

 

Sursă material medicalxpress.com.