Conform rezultatelor a două studii efectuate în Statele Unite ale Americii, incidența diabetului de tip 2 în rândul copiilor s-a dublat în timpul pandemiei COVID-19, comparativ cu anii anteriori. Deși cele două cercetări au analizat parametrii clinici diferiți, ambele au concluzionat atât dublarea incidenței DT2 la copii, cât și o creștere în severitate a nivelului de tulburări metabolice.

Datele subliniază efectele indirecte ale pandemiei COVID-19 asupra stării de sănătate, materializate prin măsurile de distanțare socială, închiderea școlilor și chiar teama de a solicita asistență medicală la nevoie. În același timp, rezultatele celor două studii evidențiază discrepanțele etnice în ceea ce privește incidența diabetului de tip 2, numărul participanților afro-americani fiind predominant în ambele cohorte.

Informațiile provin din două studii prezentate în cadrul celei de-a 81-a ediții a Sesiunilor Științifice virtuale organizate de Asociația Americană de Diabet din acest an, autorii lucrărilor declarându-se „surprinși de creșterea uluitoare a incidenței cazurilor de diabet de tip 2 și creșterea severității modului în care se prezintă boala”.

 

Material integral pe Raportuldegarda.ro