Mama care a reuşit să schimbe politica de sănătate în domeniul diabetului la copii din România, Rodica Molnar, fondatoarea Asociaţiei Copiilor şi Tinerilor Diabetici-Mureş (ASCOTID), şi paraşutistul militar Gabriel Pop, din cadrul Brigăzii 6 Operaţii Speciale “Mihai Viteazul”, care aduce pe calea aerului, de câţiva ani, drapelul naţional la ceremoniile din Târgu Mureş, au primit, de Ziua Naţională a României, Distincţia “Fibula de la Suseni”, din partea Instituţiei Prefectului – Judeţul Mureş.
Diplomele de Excelenţă şi Distincţiile “Fibula de la Suseni” au fost acordate celor doi de către prefectul judeţului Mureş, Mircea Duşa.

“Această distincţie reprezintă munca celor 14 ani pe care am desfăşurat-o în cadrul Asociaţiei Copiilor şi Tinerilor Diabetici-Mureş (ASCOTID), reprezintă recunoaşterea realizărilor noastre. Este recunoaşterea faptului că ASCOTID a reuşit să aducă lucruri minunate nu numai în viaţa copiilor din Mureş, ci şi în viaţa copiilor cu diabet din România, înseamnă că nu am muncit în zadar şi că tot ceea ce am făcut, am făcut bine (…) Dedic această distincţie minunaţilor mei copii, ca o recunoaştere a vieţii lor şi a modificărilor care s-au produs în sistemul de sănătate prin implicarea mea directă. Mi-am exprimat gratitudinea pentru cei cu care urez, instituţii, părinţi şi copii şi pentru toţi prietenii mei. În urmă cu 14 ani, fiica mea a fost diagnosticată cu o boală cronică care, din păcate. macină şi pune stăpânire pe oameni, se numeşte diabet. Mi-am dat seama că pot să fac mai mult decât să-mi plâng de milă mie şi copilului meu. Am realizat că aceste probleme cu care mă confruntau le au mai mulţi părinţi şi am început să înfiinţez această asociaţie, să le schimbăm vieţile şi să le aducem bucurii prin schimbarea politicilor de sănătate prin colaborarea cu instituţiile în domeniu. Aveam mare nevoie să spunem lumii ce probleme au aceşti copii şi iată că, după 14 ani, consider că am reuşit dacă am primit această distincţie. Mă onorează şi mă obligă să continui această activitate”, a declarat Rodica Molnar, la finalul ceremoniei.
Prefectul judeţului Mureş, Mircea Duşa, a arătat că deşi Distincţia Fibula de la Suseni se acordă de Ziua Naţională a României, în anul 2019 aceasta a mai fost acordată, în mod excepţional, Suveranului Pontif Papa Francisc, în data de 1 iunie, cu ocazia vizitei sale în România, pe Aeroportul Transilvania Târgu Mureş. Distincţia reprezintă replica unei comori unice în lume, descoperită la Suseni, ce datează din Hallstattul timpuriu, prima Epocă a Fierului.