Obezitatea reprezintă excesul de țesut adipos (grăsime) în organism, exces ce pune în pericol sănătatea unei persoane, este o problemă medicală care crește riscul apariției altor boli și probleme de sănătate. Este semnalul de alarmă tras de Lorena Săroiu, Tehnician nutriționist acreditat, într-un interviu pentru DespreObezitate.ro. Nutriționistul a transmis însă și o încurajare: “Chiar şi o pierdere modestă în greutate poate scădea riscul apariţiei bolilor asociate obezității”, aceasta venind după lista lungă a bolilor asociate obezității:

  • Boli de inimă și accidente vasculare cerebrale. Infarctul miocardic este determinat de îngustarea până la blocare a arterelor coronare, vasele ce asigură oxigenarea muşchiului inimii.
  • Tensiune arterială crescută și valori anormale ale colesterolului. Aceştia sunt factori de risc pentru bolile de inimă și accidentele vasculare cerebrale.
  • Diabet zaharat. Obezitatea poate afecta modul în care corpul folosește insulina pentru a controla nivelul zahărului din sânge. Acest lucru poate crește riscul de rezistență la insulină și diabet.
  • Anumite tipuri de cancer (cancer uterin, ovarian, mamar, la colon, esofag, ficat şi prostată).
  • Probleme digestive. Obezitatea crește probabilitatea de a dezvolta arsuri la stomac, boli ale ficatului si vezicii biliare.
  • Probleme ginecologice și sexuale. Obezitatea poate duce la infertilitate, dereglări menstruale, precum şi disfuncție erectilă la bărbați.
  • Apnee în somn. Persoanele cu obezitate sunt mai susceptibile de a avea apnee în somn, o tulburare gravă, în care respirația se oprește în mod repetat, în timpul somnului.
  • Pe lângă nivelul crescut de inflamație în corp, obezitatea crește stresul pus pe articulații.
  • Sindrom metabolic (hipertensiunea arteriala, toleranța scazută la glucoză, excesul de grasime ponderală în jurul taliei, niveluri peste normal ale trigliceridelor și niveluri scăzute ale colesterolului bun).

Consecințe psihologice: izolare, rușine

Obezitatea poate diminua calitatea generală a vieții, este concluzia nutriționistului: ”Apare tendinţa de a evita locurile publice, apare izolarea socială şi lipsa activităților plăcute de grup, apare stima de sine scăzută, sentimentul de ruşine şi vinovăție. În plus, lipsa educaţiei nutriţionale poate duce la abordări complet greşite, atunci când vine vorba de scăderea în greutate. Dietele comerciale extrem de restrictive, pastilele, ceaiurile, suplimentele minune de slăbit, ce promit rezultate rapide peste noapte, fac mult mai mult rău decât bine, atât din punct de vedere psihic (există riscul apariției tulburărilor de comportament alimentar), cât și fizic (numeroase probleme de sănătate, dereglări hormonale). Este important de ştiut faptul că depresia şi obezitatea se asociază în ambele sensuri.”

Risc crescut de mortalitate, în caz de Covid

În cazul pacienților supraponderali, s-a constatat, de-a lungul timpului, potrivit nutriționistului, că majoritatea prezintă simptome asociate altor afecțiuni de tip metabolic, cum ar fi diabetul zaharat. Acest aspect nu trebuie ignorat, deoarece riscul cumulativ de mortalitate crește odată cu comorbiditățile asociate obezității. Acest lucru se referă indirect la sindromul metabolic și comorbiditățile legate de obezitate, cum ar fi diabetul, hipertensiunea, bolile cardiace și cardiovasculare.

Și obezitatea reprezintă o pandemie!

Ținând cont de faptul că obezitatea este o boală cronică și de multe ori poate ascunde alte afecțiuni medicale, recomandarea Lorenei Săroiu ar fi se adreseze, în primă instanță, unui medic specialist.

Însă pentru a “trata” obezitatea, pentru a schimba comportamentele alimentare și stilul de viață, uneori este nevoie de ceva mai mult decât un consult lunar: ”Majoritatea persoanelor care se luptă cu obezitatea au nevoie de suport constant, de educație nutrițională, de consiliere psihologică și terapie suportivă. Acest lucru se poate realiza, dacă învățăm să lucrăm că o echipă: medici nutriționiști, dieteticieni, tehnicieni nutriționist, terapeuți, consultanți în stil de viață sănătos, antrenori personali. Să nu uităm că obezitatea este, la rândul ei, o pandemie. Iar oamenii au nevoie de tot suportul posibil, pentru a reuși să își îmbunătățească calitatea vieții!”, a mai avertizat nutriționistul.