Pandemia a accentuat problemele pacienților cu diabet, mulți dintre aceștia temându-se să mai meargă la medic, cu prețul agravării stării de sănătate și adâncirii în depresie. Până să aibă parte de o consultație fizică însă, aceștia ar putea încerca să se concentreze pe o alimentație sănătoasă și variată, cheia unei sănătăți de fier, după cum a arătat, într-un interviu pentru platforma RoDiabet, Dr. Daniela Petrache, medic specialist, Diabet zaharat, nutriție și boli metabolice, Clinica Virtuală Dr. Petrache.

Principala problemă, în această perioadă, este contactul la distanță cu pacienții, potrivit medicului: ”Mulți pacienți încă se tem să ajungă la cabinet și ținem legatura doar prin mijloace electronice. Întotdeauna am considerat comunicarea non-verbală extrem de importantă, iar prin mijloacele electronice, pierd exact o componentă esențială a interacțiunii. Pacienții se confruntă cu depresie, cu creștere în greutate și, în consecință, cu un dezechilibru glicemic cronic. Am mai trecut prin această problemă a dezechilibrului glicemic, nu zic nu, însă ne-am confruntat împreună, acum ei se confruntă, de cele mai multe ori, singuri. În plus, adesea, ei se simt siguri în această luptă și eu îi simt la fel, mulți nici nu apelează la mine și își acceptă dezechilibrul ca o evoluție normală a bolii, se adâncesc în depresie, își acceptă condiția și lucrurile merg din rău în mai rău. Consider că nu le pot comunica la fel de bine soluțiile la telefon și îi îndemn să vină în cabinet, să iasă afară, să socializeze, chiar și respectând distanța impusă, numai să o facă. Comunicând electronic, comunicăm mai comod, în mod cert, însă pierdem esențialul și nu este bine. Am avut glicemii pe care nu le puteam stăpâni de la distanță, am avut infecții care nu puteau fi tratate corect de la distanță și exemplele pot continua. Situația, ușor-ușor, merge spre normal și sper să nu ne mai confruntăm niciodată cu așa ceva.”

Obezitate-diabet, cerc vicios, din care puțini scapă

Țesutul adipos, în sine, generează insulino-rezistența, iar una din cauzele diabetului zaharat tip 2 este chiar insulino-rezistența. Ce înseamnă insulino-rezistența? Explicațiile medicului: ”Pe scurt, celula beta de la nivelul pancreasului este perfect capabilă să își ducă la îndeplinire rolul, și anume, producerea insulinei, însă insulina nu reușește să pătrundă în celule. De ce? Pentru că celulele sunt rezistente la acțiunea ei, din cauza țestului adipos. Tragedia este că, în momentul în care insulina nu pătrunde în celulă, celula nu poate capta glucoza și, în consecință, nu se poate hrăni. Este un paradox chiar! Sângele abundă de glucoză, așa cum știm că se întamplă la diabetici, însă această glucoză nu poate hrăni organismul, pentru că nu poate pătrunde în celulă. În consecință, organismul este înfometat și solicită o nouă secreție de insulină, în încercarea de a introduce glucoza în celulă. Pancreasul răspunde și aruncă în circulație o nouă cantitate de insulină. În timp, pancreasul își epuizează rezerva și apare hiperinsulinemia sanguină. Pe lângă această nouă secreție, organismul generează o senzație de foame exagerată, în consecință, pacientul consumă mai multe alimente și, în loc să slăbească, se îngrașă mai tare. Este evident că se intră într-un cerc vicios, din care puțini au scăpare. În timp, obezitatea cronică duce la rezistența cronică la insulină și într-un final, epuizare pancreatică. Un pancreas obosit nu mai face față suprasolicitării și boala se declanșează. Odată declanșată boala este foarte puțin probabil să regreseze. Scăderea în greutate este anevoioasă, însă este necesară și, cu puțină ambiție, se poate îndepărta pericolul de apariție a diabetului zaharat tip 2.”

Banană sau portocală, în loc de desert

Pe timpul iernii, ne confruntăm cu o lipsă a legumelor proaspete și de aici un ușor dezechilibru alimentar, însă, după cum ne sfătuiește medicul, putem utiliza variantele prezente tot anul, și anume, varza, morcovul, ardeiul, avocado, broccoli și exemplele pot continua. În plus, găsim și câteva variante congelate rapid, cum ar fi fasolea verde, spanacul, dar și mazărea.

”Legumele de acest tip nu au fost niciodată contraindicate în alimentația diabeticilor și îi încurajez să le consume cât mai des. Pe lângă legume, diabeticii fără complicații renale și dislipidemie pot asocia peștele gras, carnea de pui, carnea de curcan, carnea de vită și chiar și carnea de mangaliță. Le recomand însă să nu proceseze carnea în baie de ulei sau, mai exact, să nu o prajească, ci să o consume la grătar, la cuptor sau fiartă. Fructele de sezon și când spun asta mă gândesc la citrice, se pot consuma în cantitatea recomandată, în general 200 grame pe zi, întregi, fără a fi zdrobite sau procesate termic. Când simt nevoia de ceva dulce, pot consuma o banană sau o portocală, în detrimentul unui desert. Le recomand diabeticilor cu hipertensiune arterială să evite murăturile, pentru că acestea determină creșterea tensiunii arteriale și apariția edemelor. O alimentație variată reprezintă cheia unei sănătăți de fier. Chiar dacă e iarnă și nu avem o gamă foarte largă de legume și fructe din care să alegem, este bine să ne păstrăm alegerile sănătoase și să evităm excesul”, a mai arătat Dr. Daniela Petrache.