„Criza Covid-19 ne-a învățat că ne va fi tot mai greu să ajungem la medic și că putem și TREBUIE să folosim fluxurile digitale pentru a degreva și debloca sistemul medical. Asta înseamnă că diagnosticarea ar trebui să fie mai rapidă, datele vor ajunge mai repede, nu vor mai fi blocaje în spitale iar doctorii nu vor mai avea bariere de a colabora între ei, indiferent de spitalul în care lucrează”.

Aceasta a fost principala concluzie a întâlnirii Comunității Asociațiilor de Pacienți Caspa.ro din luna iulie. Dezbaterea CASPA.RO din 28 iulie 2021 a fost cea de-a zecea întâlnire digitală a comunității asociațiilor de pacienți, fiind organizată cu susținerea partenerilor Alliance Healthcare RomâniaAlphega FarmaciePfizerRegina MariaLiamed, Boehringer Ingelheim și parte a unui proiect dezvoltat de Oameni și Companii încă din iunie 2015.

Invitatul special al ediției, Dragoș Nanuti, Head of Business Development MedicAI, a povestit despre conceptul revoluționar MedicAI, care utilizând tehnologii din zona inteligenței artificiale a reușit să dezvolte o rețea unificată de medici, indiferent de locația în care își desfășoară activitatea, o rețea unde medicii pot colabora între ei și pot implica în mod direct și pacientul.  

“În momentul de față pe platforma MedicAI sunt undeva la 200 de mii de dosare,  ceea ce înseamnă că într-un an și jumătate pe platforma noastră au fost procesați în jurul a 80 – 90 de mii de pacienți. Pe zona de medici avem circa 1800 medici cu conturi active, care sunt din diverse specialități: oncologie, ortopedie, radiologie, neurologie, de fapt cam toate specialitățile medicale care utilizează des imagistica în relația cu pacientul”, a continuat Dragoș Nanuti povestea dezvoltării platformei MedicAI. 

Platforma a apărut din necesitatea de a veni în întâmpinarea medicilor și pacienților exact pe această zonă de imagistică, de RMN-uri, CT-uri sau alte fișiere de imagistică. Aceste fișiere erau blocate, fie la pacienți, pe CD-uri care erau stocate în casă sau mașină, fie la doctori în cabinete, pentru că medicii au în acest moment sute de CD-uri de la pacienții pe care îi tratează. În acest context era greu să introduci utilizarea unor algoritmi de inteligență artificială, pentri că doar pe baza unor CD-uri acest lucru nu e posibil. Pentru a depăși aceste bariere platforma a început în martie 2020 să înglobeze spitale publice și clinici private în rețeaua MedicAI.

Un sistem care să înlăture piedicile din calea pacientului

Dragoș Nanuti a vorbit despre atuurile pe care platforma le aduce pacienților: Nu vor mai exista piedici în calea pacienților să ajungă la medic, iar fluxul este foarte simplu:

  1. Pot să fac RMN-ul la orice clinică din țară
  2. Îmi încarc CD-ul foarte ușor în platformă pe contul meu de pacient
  3. Și de acolo pot să distribui informația și restul analizelor mele cu medicul neurolog, iar acesta să îl adauge pe un neurochirurg pe cazul meu, dacă este nevoie. Iar fluxul se poate realiza în orice specialitate”.

Sistemul medical românesc este extrem de fragmentat, medicii și spitalele sunt condiționate de decontările către Casa Națională de Asigurări de Sănătate și deseori apar blocaje pentru pacient. MedicAI urmărește  ca pacientul să ajungă acolo unde are nevoie în timp optim și să poată obține cât mai rapid și mai facil un răspuns medical competent.

Dragoș Nanuti a vorbit și despre rolul asociațiilor de pacienți și colaborarea pe care speră să o poată obține din partea acestora pentru dezvoltarea corectă a platformei: „Avem deschidere totală către orice asociație de pacienți și putem dezvolta fluxuri aplicate pentru fiecare categorie de pacienți, să identificăm medicii potriviți, clinicile, spitalele unde aceștia trebuie să ajungă, să punem la punct acea standardizare. Acesra cred că ar fi cel mai important lucru și următorul pas pentru a ajuta cu adevărat pacienții”.

Despre Caspa.ro – Comunitatea Asociațiilor de Pacienți

Întâlnirile Comunității Asociațiilor de Pacienți – Caspa.ro au loc în fiecare lună și au ca principal obiectiv dezbaterea problemelor cu care se confruntă reprezentații asociațiilor de pacienți din România și identificarea unor posibile soluții care să conducă la schimbări în bine, pe termen lung și mai ales care să fie benefice pentru întreaga comunitate de pacienți și pentru sistemul de sănătate din România.

Comunitatea Caspa.ro este dezvoltată de Oameni și Companii din iunie 2015, cu susținerea partenerilor: Alliance Healthcare RomâniaAlphega FarmaciePfizerRegina MariaLiamed și Boehringer Ingelheim. Oameni și Companii – OSC – este un ecosistem avansat de marketing care integrează peste 100 comunități business și profesionale și 33 de platforme digitale proprii asociate acestor comunități. Toate comunitățile OSC: aici. Toate platformele OSC: aici. Portofoliul OSC: aici.