Turmericul este un condiment din bucataria asiatica, iar in ultimii ani cercetatorii au stabilit ca poate avea un rol important in tratarea bolilor de inima, alergiilor, depresiei, sclerozei multiple, si chiar a diabetului. Cu toate astea, sunt necesare cercetari amanuntite inainte ca medicii sa prescrie turmericul (curcuma) pentru prevenirea sau tratarea diabetului.

 

Cum stimuleaza sanatatea efectul antioxidant si antiinflamator al turmericului

“Turmericul conține curcuminoide, subsțante biologice active care se gasesc in curcumină si care au proprietati antioxidante puternice. Curcumina este cea care ii confera turmericului  culoarea galben-portocalie. Actioneaza in cea mai mare parte in doua domenii: este un antioxidant și un antiinflamator”, spune Marina Chaparro, medic specializat in diabet, purtator de cuvant al Academiei Americane de Nutritie și Dietetica.

Proprietatile antioxidante puternice ale curcuminei neutralizeaza efectele daunatoare ale radicalilor liberi produse de fumat, consumul de alcool, consumul de alimente prajite sau expunerea la un mediu poluat. Acest stil de viata nesanatos, declanseaza disfunctia celulara si creste riscul pentru bolile cronice, inclusiv diabetul zaharat.

Atunci cand consumul de turmeric este combinat cu metformina, exercitiile fizice si dieta, curcuma poate ajuta la gestionarea nivelului de zahar din sange.

Diabetul de tip 2 este o boala legata de inflamatie si stres oxidativ, acesta din urma joaca un rol important in rezistenta la insulina si este semnul distinctiv al diabetului de tip 2 care afecteaza secretia de insulina si duce la scaderea glicemiei.

Studiile clinice  care au analizat efectul curcuminei asupra managementului diabetului zaharat, arata ca cei care si-au completat  cu turmeric tratamentul cu metformina a ajutat la scaderea glicemiei, a inflamatiei si a stresului oxidativ.

Mai mult, in studiul Diabetes Care, curcumina a fost utilizata  pentru a ajuta la imbunatatirea functiei celulelor beta si care arata ca ajuta la producerea insulinei hormonale. Insulina este responsabila pentru transportul glucozei in celule, dar in cazul diabetului de tip 2, celulele devin insensibile la glucoza, ducand la cresterea nivelului de zahar din sange.

Marina Chaparro, numeste acest studiu “interesant”, dar totusi subliniaza faptul ca pentru tratarea diabetului zaharat nu trebuie sa consumam doar curcumina, deoarece acest condiment nu este un leac. “Daca aveti un stil de viata nesanatos si o alimentatie dezechilibrata, consumul de turmeric este posibil sa nu aiba efect”.

 

Sfaturi pentru alegerea unui supliment sigur de turmeric

Administratia pentru Alimente si Medicamente (FDA) nu reglementeaza suplimentele in acelasi mod in care reglementeaza medicamentele traditionale, spune Chaparro.

Daca doriti sa consumati acest supliment, trebuie discutat mai intai cu medicul, mai ales daca luati un medicament pentru a trata diabetul zaharat, iar in cazul in care nu aveti tratament pentru diabet este necesara opinia unui medic asupra consumului de curcumina, deoarece poate avea si efecte secundare cum ar fi hipoglicemia.

 

Iata cateva moduri usoare si sanatoase de a utiliza acest supliment in alimentatia zilnica:

  1. Consumati ceai de turmeric
  2. Adaugati turmeric in laptele de cocos
  3. O gustare cu humus si turmeric este foarte sanatoasa
  4. Preparati carnea de pui si adaugati turmeric
  5. Tofu in combinatie cu turmericul ofera proteine, fibre si carbohidrati care ajuta la controlul diabetului.

 

Material preluat si tradus integral de pe EverydayHealth.com