Diagnosticarea precoce a bolii cronice de rinichi este extrem de importantă, mai ales dacă ținem cont de faptul că boala (BCR) este cu 80% mai prevalentă decât diabetul și de 10 ori mai prevalentă decât patologiile oncologice, însă doar 1 din 10 persoana afectate de această afecțiune este diagnosticat”, a declarat Prof. dr. Ina KacsoPreședintele Societății Române de Nefrologie, în deschiderea conferinței organizate la Cluj, la începutul lunii iunie. Conferința dedicată medicilor de familie, nefrologilor și medicilor de medicina internă este parte a programului de Management Modern în Nefrologie dezvoltat de Oameni și Companii cu susținerea partenerului B.Braun Avitum încă din anul 2013.

Boala cronică de rinichi este o problemă de sănătate publică, iar prevalența sa este mai mare în zonele defavorizate, unde accessul la diagnostic și tratament este mai redus. Este recomandat ca boala cronică de rinichi să fie subiect de screening, iar acest lucru s-a propus de foarte mult timp, dar încă nu avem pașii concreți pentru aplicare” a continuat prof. dr. Ina Kacso intervenția sa în cadrul conferinței organizate la Cluj.

În privința măsurilor care trebuie luate pentru a reduce progresia  bolii cronice de rinichi și evitarea complicațiile cardio-vasculare, Prof. Dr. Ina Kacso a precizat: ”Tuturor pacienților cu boală cronică de rinichi trebuie să le fie tratată în primul rând tensiunea. Se recomandă ca tensiunea să fie măsurată acasă sau la medicul de familie, pentru că vizita la cabinetul de nefrologie poate să fie mai traumatizantă decât vizita la cabinetul medicului de familie, mult mai apropiat de pacient. La pacienții cu diabet este recomandat să aducem hemoglobina glicozilată în ținte și să folosim noile medicamente cu efecte pozitive și asupra complicațiilor diabetului. Ținta pentru echilibrul glicemic este menținerea sub 7% a hemoglobinei glicozilate, acolo unde nu există alte probleme legate de comorbidități sau vârstă”.

Anemia: provocarea continuă la pacienții dializați

Prof. Dr. Ina Kacso, Președintele Societății Române de Nefrologie, a vorbit și despre posibilele abordări ale anemiei la pacienții cu boală cronică de rinichi și, în mod special, la persoanale dializate, arătând că: ”Anemia este o problemă importantă în boala cronică de rinichi. Într-un amplu studiu bazat pe date venite din mai multe țări, cifrele ne arată că anemia este o boală importantă, iar în stadiile incipiente a bolii cronice de rinichi până la 50% dintre pacienți au anemie severă, mulți dintre aceștia nefiind sub tratament. Iar atunci când vorbim de stadii mai avansate ale bolii cronice de rinichi, cifrele sunt mai îngrijorătoare”. Îndemnul medicului nefrolog este direct și foarte concret: ”Este important să tratăm anemia în boala cronică de rinichi, pentru că  anemia este legată de mortalitate”.

Prof. Dr. Kacso a vorbit și despre datele noilor studii, unul dintre acestea fiind realizat în Canada, și care au reliefat faptul că diverse variațiuni ale hemoglobinei impactează semnificativ asupra probabilității de supraviețuire. ”Există o necesitate pentru a găsi metode alternative de a trata anemia. Date importante vin de la constatarea că nivelul de anemie diferă în funcție de altitudinea la care stau pacienții, lucru care se confirmă și la dializă: cu cât altitudinea  este mai mare, cu atât șansa ca pacientul să aibă o hemoglobină mai mică este mai mică.”

”Ultimii ani a adus pe piață molecule noi cu care vom putea trata anemia, dar acestea sunt abia în curs de autorizare în Europa și vor mai trece câteva luni / ani buni până când le vom putea utiliza. Multe dintre necunoscute vor fi însă lămurite în noul ghid al anemiei, unde vor fi disponibile și noile ținte pentru cantitatea de fier necesară și care sperăm că va lămuri și locul inhibitorilor în boala cronică de rinichi”, și-a încheiat intervenția prof. dr. Ina Kacso, președintele Societății Române de Nefrologie.

Conferința ”Certitudini, incertitudini și controverse în boala cronică de rinichi” este parte a programului de Management Modern al Bolii Cronice de Rinichi, dezvoltat din anul 2013 de Oameni și Companii prin portalul MedicalManager.ro și Nefrologia.ro, cu susținerea partenerului B.Braun Avitum. Programul include întâlniri dedicate medicilor, organizate în principalele orașe ale țării, în cadrul cărora educăm, conștientizăm și încercăm creșterea nivelului de informare cu privire la boala cronică de rinichi și efectele sale devastatoare asupra stării de sănătate. Până în acest moment au fost organizate conferințe în 7 orașe din țară, respectiv la Suceava, Timișoara, Reșita, Tg. Mureș, Cluj Napoca, Botoșani și Tg. Jiu.