INFORMARE MAI BUNĂ PENTRU O MAI BUNĂ ÎNGRIJIRE A RINICHILOR!

Boala cronică de rinichi (BCR) este o boală frecventă: 1 din 10 adulți din întreaga lume suferă de această boală, iar dacă nu este tratată, duce la deces. În timp ce detectarea precoce permite îngrijirea și gestionarea bolii pentru a ajuta la prevenirea morbidității și mortalității, numărul deceselor din cauza bolii cronice de rinichi continuă să crească în fiecare an și se estimează că va fi a cincea cauză principală de deces până în 2040.

Există o lipsă a cunoștințelor privind boala cronică de rinichi, care se poate observa în cadrul:

  • Comunității – obstacolele pentru o mai bună înțelegere a sănătății renale includ: natura complexă a informațiilor despre bolile renale, nivelul scăzut de conștientizare, cunoștințele limitate în domeniul sănătății, disponibilitatea limitată a informațiilor despre BCR și instruirea deficitară.
  • Personalului medical – o altă barieră care trebuie depășită pentru a asigura o mai bună conștientizare este instruirea medicilor, deoarece aceștia sunt responsabili de starea medicală a pacienților.
  • Factorilor de decizie în domeniul sănătății publice – BCR este o problemă de sănătatea publică, dar de obicei prezența pe agendele guvernamentale de sănătate este scăzută, iar angajamentele politice privind programele de sănătate se concentrează în principal pe 4 boli: boli cardiovasculare, cancer, diabet și boli respiratorii cronice.

Nivelul scăzut de conștientizare împiedică lupta împotriva bolilor de rinichi și duce la creșterea mortalității.

ACȚIUNI

  • Încurajarea populației să adopte o dietă și un stil de viață sănătos (acces la apă curată, exerciții fizice, dietă sănătoasă, renunțarea la fumat și prevenirea schimbărilor climatice) pentru a menține o sănătate bună a rinichilor, pentru a menține funcția renală pentru mai mult timp la cei cu BCR și pentru a crește gradul de conștientizare generală.
  • Educarea pacienților cu probleme renale (inclusiv sfaturi practice privind dieta și stilul de viață) pentru a obține rezultate benefice și importante, atât pacienții cu BCR, cât și cei cu insuficiență renală.
  • Susținerea dreptului pacienților și îngrijitorilor de a fi capabili să evalueze, să înțeleagă și să utilizeze informațiile de sănătate legate de BCR.
  • Personalul medical și organizațiile de pacienți să ofere informații legate de BCR în funcție de diferitele niveluri de alfabetizare.
  • Instruirea și sprijinirea medicilor de familie pentru a recunoaște și aborda pacienții cu BCR în toate etapele, de la depistarea precoce până la îngrijirea insuficienței renale.
  • Integrarea BCR și prevenirea insuficienței renale în programele naționale privind bolile netransmisibile, cu scopul acordării de servicii complete și integrate, care sunt esențiale pentru îmbunătățirea detectării precoce și urmăririi îngrijirii renale la nivel național.
  • Informarea politicienilor cu privire la impactul bolii renale și insuficienței renale asupra sănătății și impactul afecțiunilor renale asupra bugetelor/sistemelor de asistență medicală. În acest fel se va încuraja adoptarea de politici de sănătate și alocarea de resurse.

MARCAREA ZILEI MONDIALE A RINICHIULUI ÎN ROMÂNIA

Pentru a marca această zi și pentru a susține la nivel național tema acestui an: “Rinichi sănătoși pentru Toți”, Prof. Dr. Adrian Covic, Președinte al Societății Române de Nefrologie, 2019-2022, a vorbit despre boala cronică de rinichi și implicațiile acesteia.

“Boala cronică de rinichi nu doare. Este un ucigaș tăcut. Din acest motiv, numeroase cazuri rămân fără diagnostic, deși investigațiile nu sunt nici extrem de complicate, nici neapărat costisitoare. Este suficient ca oricine își face un set de analize medicale să ceară să i se analizeze filtrarea glomerulară, printr-o o analiză extrem de simplă – rata estimată a filtrării glomerulare și un banal sumar de urină, cu testare banală pentru proteinurie. Atât de simplu! Mult mai simplu decât în numeroase alte afecțiuni”, avertizează Prof. Dr. Adrian Covic.

 

Boala cronică de rinichi (BCR): în 2022 este a 10-a cauză de mortalitate din lume, iar până în 2040 este estimat că va deveni a 5-a cauză de mortalitate

”Actuala campanie legată de Ziua Mondiala a Rinichiului are ca și element de focus faptul că trebuie să realizăm o punte, care să reunească prăpastia din cunoștințe și prăpastia din modul în care boală renală cronică este percepută de toată lumea: autorități, public, pacienți, chiar și colegi medici. Trebuie să construim această punte între diferitele entități”, explică Prof. Dr. Adrian Covic.