Practicile nutriționale trebuie evaluate încă din primii ani de viață, în perioada în care omul dezvoltă obiceiurile alimentare pe care le va păstra, cel mai probabil, toată viața. Este foarte important ca practicile nutriționale să fie dezvoltate într-un mod sănătos.

Camelia Maria Caragescu, nutriționist licențiat, terapeut terapii complementare, spune într-un interviu acordat pentru platforma DespreObezitate.ro: „Copiii care experimentează o gamă largă de gusturi și texturi, cu siguranță, ca și adulți, vor avea o dietă variată, sau copiii care sunt obișnuiți să consume apă pentru a-și potoli setea, puțin probabil ar putea deveni obezi prin consumul de băuturi îndulcite”.

Potrivit Cameliei Maria Caragescu, persoanele care prezintă probleme precum cele de obezitate, care vin „la pachet” cu alte probleme cum ar fi scăderea performanței, dispnee, hipertensiune, boli ale inimii și vaselor de sânge, boli ale articulațiilor, diabetul zaharat sau cele de subnutriție prin deficit vitaminic (D, și C) sau de minerale (anemia sau lipsa de calciu), trebuie să acorde o atenție deosebită întâlnirilor cu nutriționiștii. Aceste categorii de persoane sunt expuse la numeroase riscuri, iar problemele pe care le pot întâmpina se pot evita prin vizite regulate la medic.

Copiii și adolescenții sunt predispuși la obezitate, iar Camelia Maria Caragescu, formator certificat de Ministerul Muncii și Ministerul Educației, explică: „Exemplul personal și obiceiurile sănătoase urmate de întreaga familie sunt cei mai importanți factori în dezvoltarea obiceiurilor sănătoase și în rândul copiilor”.

Câteva modalități practice pentru a evita instalarea obezității sunt: să se asigure o diversitate alimentară, adică să se consume alimente în cursul unei zilei din toate grupele alimentare, respectându-se piramida alimentară; să se evite consumul frecvent de alimentele fast-food de la vârste mici; să nu se facă exces de lapte, la copiii mici prin înlocuirea unei mese, exces de proteine prin consum exagerat de carne și exces de glucide în special băuturi carbogazoase; să nu se impună mesele, și să nu se forțeze copilul, deoarece în timp aceste obiceiuri pot duce la anorexie psihogenă; să se încurajeze mișcarea.

„Problemele ce țin de obezitate, vor fi semnalate de un medic pediatru, în cazul copiilor, sau de medicul de familie, care îndrumă pacientul către specialiștii care se ocupă cu diagnosticul cauzelor și complicațiilor obezității: endocrinologul, diabetologul, cardiologul, dieteticianul. Mai ales în aceste vremuri, când mișcarea este din ce în ce mai îngrădită de digitalizare, corpul nostru are de suferit. Trebuie să ne îngrijim, să urmăm sfaturile medicilor și să rămânem informați în legătură cu cele mai bune metode pentru a rămâne sănătoși”, concluzionează Camelia Maria Caragescu.