Studii recente arată că screeningul copiilor pentru autoanticorpi insulari asociați diabetului zaharat de tip 1 la vârsta de 2 ani și 6 ani i-ar identifica pe cei care ar putea să dezvolte afecțiunea la adolescență.

Atât screening-ul genetic, cât și screeningul autoanticorpilor celulelor insulare pentru riscul de diabet de tip 1 au devenit mai puțin costisitoare în ultimii ani, iar majoritatea copiilor care primesc astfel de screening-uri fac acest lucru prin intermediul unor programe care analizează rudele persoanelor care suferă deja de această afecțiune.

Specialiștii din domeniul diabetului de tip 1 îndemnă spre un screening mai amplu, argumentând că înțelegerea riscului crescut poate pregăti familiile să recunoască semnele precoce ale hiperglicemiei și să caute ajutor medical pentru a preveni apariția cetoacidozei diabetice.

Mai mult, terapii potențiale pentru prevenirea sau întârzierea diabetului de tip 1 sunt în prezent în curs de dezvoltare, inclusiv anticorpul monoclonal anti-CD3 teplizumab (Tzield, Provention Bio).

“Având în vedere că incidența diabetului zaharat de tip 1 este de aproximativ 1 din 300 de copii, orice program de screening la nivel de populație ar trebui implementat în cel mai eficient și mai rentabil mod posibil, cu un număr limitat de teste”, spune Mohamed Ghalwash, PhD. de la Centrul pentru Sănătate Computațională, IBM Research, Yorktown Heights, New York.

Ghalwash și colegii lui au făcut o analiză pe aproape 25.000 de copii din cinci grupuri din Europa și Statele Unite.

„Rezultatele noastre arată că screening-ul inițial pentru autoanticorpi insulelor la două vârste (2 ani și 6 ani) este eficient, dar ar putea necesita ajustare în funcție de țară, pe baza caracteristicilor specifice ale bolii”, scriu Ghalwash și colegii.

„Rămâne de văzut dacă strategia lui Ghalwash și a colegilor ar putea funcționa în populația generală, deoarece toți participanții la setul de date combinat au avut factori de risc genetici pentru boală sau o rudă cu diabet de tip 1″, spune Maria J. Redondo, MD, PhD de la de la Colegiul de Medicină Baylor și Spitalul de Copii din Texas, Houston.

Ea a remarcat, de asemenea, că majoritatea participanților erau de origine nord-europeană și că nu se știe dacă aceeași strategie sau o strategie similară de screening ar putea fi aplicată persoanelor cu vârsta mai mare de 15 ani, la care diabetul preclinic de tip 1 progresează mai lent.

Aceste rezultate au fost publicate online pe 5 iulie în Lancet Diabetes & Endocrinology.

Material preluat și tradus de pe Medscape.com.