Pacientul ar trebui să beneficieze de cea mai bună îngrijire, fie la stat sau privat, conform contribuției sale și asigurării de sănătate. În plus, pacientul nu ar trebui să plătească mai mult decât este nevoie la privat, după cum ar trebui să aibă cele mai bune condiții și la stat. Aceasta este viziunea ”echilibrată despre sistemul medical privat și cel de stat” a declarat Prof. Dr. Adrian Covic, medic primar medicină internă și nefrologie, doctor în științe medicale și profesor universitar, în cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Gr. T. Popa”. Prof. Dr. Adrian Covic este șeful compartimentului de Transplant Renal al Spitalului „Dr. C.I.Parhon”, Iași și președintele ales al Societății Române de Nefrologie.

Statul și privatul, șanse egale la aceleași fonduri

Într-un interviu pentru MedicalManager.ro, Prof. Dr. Adrian Covic a mai arătat că, în prezent, medicina privată se dezvoltă foarte mult în România, și datorită sprijinului oferit de Guvern. ”De fapt, cu unele excepții, cum ar fi transplantul renal, între stat și privat nu ar trebui să fie o diferență foarte mare. Ar trebui să concureze egal, echilibrat, având șanse egale la aceleași fonduri. (…) Privatul nu trebuie să fie defavorizat și este momentul ca și medicina privată să se mute din zona de mic cabinet individual, de servicii care sunt profitabile, spre centre mai mari, de tip policlinică, de tip spital sau de tip consorțiu de cabinete, cum este peste tot în străinătate. De obicei, pacienții nu au doar o singură boală, sunt bolnavi care au fost extrem de defavorizați în pandemie, un exemplu sunt pacienții cronici, care au devenit majoritari, în țările dezvoltate, cum este și România, iar pentru a evita aceste situații, ei au nevoie de medicul curant și de o viziune multidisciplinară”, a mai explicat medicul ieșean.

Pacienții, inspirați de serviciile din străinătate

Potrivit Prof. Dr. Covic, pacienții au început să vadă ”normalul” din străinătate și își doresc să fie bine tratați, să primească răspunsuri rapid și să nu aștepte foarte mult: ”Vor, în primul rând, competență din partea medicilor. Pacienții sunt deștepți, au început să aleagă și, îndreptându-ne către medicina privată, piața va decide, vor rămâne și se vor dezvolta cei care oferă cel mai mult pacientului. Lucrurile se vor normaliza, iar eu sunt optimist, în acest sens.”

Ce aduce nou și util pacienților Clinica Almedra din Iași

În contextul discuției despre beneficiile medicinei private, Prof. Dr. Covic a dat ca exemplu serviciile oferite de Clinica Almedra din Iași”Pacienții au nevoie de toate specialitățile medicale oferite integrat, iar Clinica Almedra asta oferă, având peste 15 astfel de specialități. Avem o echipă de profesioniști, fiind cei mai buni în domeniile lor, care văd pacientul integrat, oferind profesionalism și umanitate, orientați către pacienți și căutând soluții rapide la problemele medicale. Clinica Almedra dispune de un spațiu generos, bine dotat, elegant și curat, nu de tip spital, care să sperie pacientul, unde s-a grefat o echipă de profesioniști, având ca filosofie pacientul în centrul echipei.”