Potrivit unui nou studiu, publicat recent în revista medicală Diabetes, înțelegerea modului în care funcționează acest sistem de detectare a zahărului din sânge și a modului în care funcționează aceste neurocircuite ar putea oferi cercetătorilor și medicilor o mai bună înțelegere a modului în care creierul nostru ne reglează glicemia și, probabil, a modului în care ar putea fi direcționate în mod terapeutic pentru a trata boli metabolice precum diabetul și obezitatea.

În acest studiu, cercetătorii au putut monitoriza în timp real atât nivelul de zahăr din sânge, cât și activitatea neuronilor din hipotalamusul șoarecilor conștienți. Ei au descoperit că, atunci când nivelul de zahăr din sânge crește, activitatea acestui subset de neuroni scade rapid.

Cercetătorii au observat că acești neuroni detectează și răspund la variația glicemiei transmisă de neuronii senzoriali care alimentează vasculatura (mai degrabă decât la nivelul de zahăr din creier, care se modifică mult mai lent). Aceste informații senzoriale sunt apoi transmise la unul sau mai mulți neurocircuite care controlează nivelul de zahăr din sânge împreună cu pancreasul, care produce insulină pentru organism.

“Din punct de vedere clinic, acest lucru este important deoarece, atunci când tratează pacienții cu diabet, medicii descoperă adesea că sistemul pacienților menține în mod activ un nivel ridicat al zahărului din sânge, probabil “pentru că acolo crede creierul că ar trebui să fie nivelul de zahăr din sânge”, a spus Dr. Michael Schwartz, endocrinolog la Facultatea de Medicină a Universității din Washington.

“De exemplu, dacă o glicemie normală este de 100, un pacient cu diabet poate foarte bine să aibă o glicemie de peste 300. Dacă a fost la acest nivel ridicat timp de zile sau săptămâni, iar dacă se reduce brusc la 100, creierul va crede că este prea scăzut și va încerca să crească din nou nivelul de zahăr din sânge”, explică Dr. Schwartz.

Această dovadă că diabetul este asociat cu o capacitate deficitară a creierului de a simți nivelul de zahăr din sânge sugerează că, în viitor, inversarea acestui tip de defect de detecție ar putea permite creierului să controleze glicemia într-un mod mai adecvat.

Material preluat și tradus de pe: https://medicalxpress.com/news/2023-07-neurons-track-blood-sugar.html.