La nivel mondial, în fiecare an în 14 noiembrie este marcată Ziua Mondială a Diabetului, o campanie globală de conştientizare şi informare cu privire la impactul diabetului zaharat asupra sănătăţii populaţiei iniţiată de către Federaţia Internaţională de Diabet, la care Societatea Română de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice se alătură an de an.

În 2019, tema dedicată Zilei Mondiale a Diabetului este “Familia şi Diabetul”, pentru a atrage atenţia asupra modului în care diabetul zaharat impactează familia, în ansamblu şi, în acelaşi timp, pentru a sublinia rolul pe care îl au membrii familiei în gestionarea diabetului, de la îngrijire, monitorizare, la educaţia în diabet.

“Diabetul zaharat este deseori diagnosticat târziu sau nu este diagnosticat – se estimează că doar jumătate dintre cazurile de diabet ajung să fie depistate. Motivul principal este că simptomele pot fi dificil de recunoscut şi pot trece neobservate pentru mult timp. Cunoaşterea semnelor specifice, a factorilor de risc sunt foarte importante pentru a putea identifica eventualele cazuri în care cei apropiaţi sunt expuşi unui risc crescut de diabet sau chiar au diabet. În acest sens informarea corectă şi educaţia populaţiei cu privire la diabet este o necesitate, cu atât mai mult, cu cât România se confruntă cu o prevalenţă a diabetului mult peste media europeană, dar şi peste cea globală potrivit datelor Federaţiei Internaţionale de Diabet”, a declarat prof. dr. Romulus Timar, preşedintele Societăţii Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice.

 

Cum recunoaştem diabetul zaharat

Diabetul este o afecţiune cronică gravă, caracterizată prin hiperglicemie: nivelul glicemiei (zahărul din sânge) creşte peste valorile normale. Aceasta se întâmplă din cauză că organismul fie nu mai produce insulină, fie insulina produsă nu este folosită eficient. Insulina este un hormon secretat de pancreas care asigură metabolismul glucozei din sânge. Atunci când pancreasul nu secretă insulină deloc, se instalează diabetul zaharat de tip 1 – diabetul insulinodependent, în timp ce în situaţia în care insulina secretată nu este utilizată eficient, este vorba despre diabet zaharat tip 2.

Din totalul cazurilor de diabet, aproximativ 10% sunt de diabet tip 1 – afecţiune care apare de regulă în copilărie şi adolescenţă. Cele mai multe cazuri, 90%, sunt de diabet tip 2, care apare în general la adulţi.

 

Semne care pot indica diabetul de tip 1

– Sete anormală şi senzaţie de gură uscată

– Scădere bruscă în greutate

– Urinare frecventă

– Lipsă de energie, oboseală

– Foame constantă

– Vedere înceţoşată

– Umezirea patului

 

Semne care pot indica prezenţa diabetului de tip 2

– Setea excesivă şi senzaţie de gură uscată

– Urinare frecventă

– Lipsă de energie, oboseală

– Vindecare lentă a rănilor

– Infecţii recurente la nivelul pielii

– Vedere înceţoşată

– Senzaţie de înţepături sau amorţeală la nivelul mâinilor şi al picioarelor.

 

“Diagnosticarea precoce a diabetului este fundamentală pentru a putea asigura un control eficient al bolii şi reducerea riscului de complicaţii, respectiv întârzierea instalării acestor complicaţii, care pot avea consecinţe extrem de grave. De aceea, dacă sunt observate semne care ar putea indica prezenţa diabetului trebuie neapărat consultat un specialist pentru o examinare amănunţită, în vederea stabilirii unui eventual diagnostic de diabet”, a adăugat prof. dr. Romulus Timar.

 

Nediagnosticat şi netratat corespunzător, diabetul zaharat poate conduce la complicaţii extrem de grave, care pun în pericol viaţa.

Diabetul zaharat este asociat cu o serie de complicaţii cu impact extins la nivelul întregului organism: afectează sistemul cardiovascular, rinichii, vederea, sistemul nervos periferic:

– Riscul de a dezvolta o boală cardiovasculară este de 3 ori mai mare la persoanele cu diabet

– Insuficienţa renală este de 10 ori mai frecventă în rândul persoanelor cu diabet

– 1 din 3 persoane cu diabet se va confrunta cu o formă de pierdere a vederii, de-a lungul vieţii

– În lume, la fiecare 30 de secunde se întâmplă o amputaţie la nivelul picioarelor, ca urmare a diabetului