Bolile de plămâni sunt întâlnite în rândul persoanelor de orice vârstă, fiind a patra cauză de mortalitate din lume, potrivit statisticilor oferite de Organizația Mondială a Sănătății. În acest sens, specialiștii avertizează populația să nu ignore nici măcar cele mai mici simptome. Un plămân sănătos are capacitatea respiratorie de a se menține la parametrii la care pacientul nu prezintă semne de oboseală, în timp ce unul bolnav poate pierde până la 50% din capacitate.

La nivelul țării noastre, o statistică din 2019 arată că bolile cardiovasculare au reprezentat principala cauză de deces. Pe locul doi se află tumorile canceroase, în timp ce locul trei este ocupat de bolile aparatului respirator. Cancerul pulmonar este tipul de cancer cu cea mai mare rată de mortalitate la nivel mondial și în România. 1,8 milioane de oameni mor într-un an în întreaga lume răpuși de cancer pulmonar. Principala cauză care duce la deces în acest tip de cancer este diagnosticarea tardivă, atrage atenția Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România (COPAC).

, unul dintre principalii distribuitori de dispozitive medicale din România, vine în sprijinul medicilor de familie, a pneumologilor și a cardiologilor cu o  de spirometre și ECG pentru final de an.

Odată cu descoperirea cancerului pulmonar în stadiu incipient, pacientul are la dispoziție mai multe opțiuni de tratament, cee ace creste considerabil șansele de vindecare. Supraviețuirea la 1 an în cancerul pulmonar ajunge la 80% în cazul în care diagnosticul se face la începutul bolii.

Majoritatea pacieților însă, amână vizita la medic pentru că adesea confundă
simptomele cu alte afecțiuni, cum ar fi infecțiile respiratori sau afecțiunile cardiace. Situația este cu atât mai îngrijorătoare în această perioadă în care mulți români au evitat să meargă la medici de teama COVID.

Întreaga gamă de dispozitive medicale pentruși  o regăsiți pe site-ul https://liamed.ro/.